Future-kontrakter er både til budget og gevinst

Amerikanske svineproducenter sælger ofte deres slagtesvin på future-kontrakter.

I USA er det almindeligt, at man som slagtesvinsproducent sælger en del af sine dyr på forskud til en estimeret pris. Det kan betyde sikkerhed, men det kan også resultere i mistet indtjening på det amerikanske svinemarked.

»Generelt svinger den amerikanske svinenotering mere end den danske. Hen over sommeren bliver der efterspurgt lang mere svinekød i USA, så derfor stiger prisen som regel i de måneder«, fortæller markedsanalytiker i Landbrug & Fødevarer Karsten Flemin.

Bankens ønske

Den selvstændige svineproducent Dave Struthers benytter sig hvert år af future-kontrakter, og han sælger mellem 40-60 procent af sine slagtesvin på den måde.

»Min bank vil gerne have, at jeg beskytter min indkomst ved at sælge en mængde dyr på forudbestemt kontrakt. På den måde kan de allerede fra starten af året vide lidt om, hvad der kommer i kassen. Det er klokkeklar risikostyring, og det fungerer for begge parter«, siger han.

Kan skæppe i kassen

Ud over at stille banken tilfreds kan handel med future-kontrakter også give krølle på halen hos Dave Struthers, når han rammer markedet rigtigt.

»Prisen plejer at være på sit højeste i august, så der lavede jeg mine future-kontrakter. Da markedet så vendte sidste år, endte jeg med at få udbetalt syv til 10 dollar, (eller 65 kr., red.) mere pr. slagtesvin«, siger han veltilfreds.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle