Generationsskifte på vej i L&F: Ung svineproducent er storfavorit

Han er ung, men erfaren og kendt for at kunne forlige forskellige holdninger. Sagro-formand Søren Søndergaard er storfavorit til at blive Landbrug & Fødevarers næste formand.

Diplomatiets mester«, »moderne leder med evne til at forene synspunkter«.

Roserne er mange og kommer fra alle ender og kanter af landet: Søren Søndergaard, 40-årig svineproducent og formand for Sagro, ligner på forhånd en sikker vinder af det kommende valg til posten som Landbrug & Fødevarers næste formand.

Mange har længe set store muligheder i den unge svineproducent, som blandt meget andet har siddet i primærbestyrelsen i tre år,

Længe under pres

Presset for og opfordringerne til, at han skulle melde sig på banen som kandidat, når situationen opstod, har da også været der længe, siger Søren Søndergaard.

»Jeg har fået rigtig mange opfordringer igennem lang tid, og derfor har det selvfølgelig rumlet i hovedet på mig længe. For nylig har vi så gjort situationen op i familien: Jeg har 100 pct. opbakning til at gå efter formandsposten - min kone Ingebeth er selv landmand og arbejder fuldtids i bedriften«.

Ikke en énmandshær

Søren Søndergaard har fire børn og udsigten til, at det nuværende arbejdspres på 120-130 årlige mødedage om året, kan blive endnu højere, har været indgående drøftet i familien. Men det afskrækker ham ikke, det skal være muligt, mener han.

»Jeg tror, det er vigtigt, at der hele tiden sker en fornyelse af den måde, vi driver Landbrug & Fødevarer på. Jeg tror da, det er sundt, hvis en ung landmand med familie og en gård i drift, også har mulighed for at sidde i førersædet på Landbrug & Fødevarer. Alle opgaver skal ikke ligge hos formanden - det må være muligt at uddelegere mere, inddrage flere. Det skal ikke være en énmandshær«.

Linjen ligger fast

Politisk har Søren Søndergaard ingen umiddelbare planer om at rokke ved den politiske linje, han selv har været med til at fastlægge i Landbrug & Fødevarers primærbestyrelse.

»Vi ligger lige, hvor vi skal. Vi er dygtige til i at køre i mange spor, også det juridiske, som skal bruges klogt«.

Søren Søndergaard tilføjer, at Landbrug & Fødevarer også skal være klar til at protestere ’højlydt’, når kravene til landbruget bliver urimelige, og han vil gøre sit til at forene de forskellige landmands-fraktioner.

»Jeg ville da rigtig gerne gøre mit til, at vi kunne blive dygtigere til at samarbejde på tværs«.

Faktaboks

Søren Søndergaard

  • 40 år, medl. primærbest, næstfmd. L&F Svineproduktion, bestyrelsesmedl. DanBred, formand SAGRO.
  • 1.100 søer, 35.000 slagtegrise til DC, driver 900 ha i driftsfællesskab med forældre. Gift med Ingebeth, fire børn.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle