Glæde over realistiske øko-anbefalinger

Anbefalinger om økologiens fremtid er nødvendige, for at Danmark kan holde førerpositionen, mener direktør.

Mere forskning, øget eksport og et større bidrag til klima og natur. Selvom Danmark fører som en af de bedste økologinationer, er Miljø- og Fødevareministeriets midlertidige økologiske erhvervsteam fredag 7. april kommet med 25 anbefalinger til at sikre og udbygge førerpositionen. En af anbefalingerne lyder på, at der skal etableres naturtiltag på alle marker, der er større end fem hektar, og for at reducere klimabelastningen mener teamet, at der bør indføres krav om de økologiske bedrifters kulstofbinding i jorden.

»Landmændene må acceptere, at de skal at investere i at beskytte økologiens værdi. For at tiltagene kan bringe merværdi, skal økologien udvikles, og jeg forventer, at de fleste landmænd har en forståelse for, at det kræver investering for at udvikle og skabe økologi,« siger Henrik Biilmann, direktør for Friland og formand for teamet.

Lægge væsentlige spor

Det økologiske erhvervsteam består af 16 medlemmer, der hver især er ledere eller formænd i forskellige virksomheder eller organisationer, og blev nedsat på baggrund af Fødevare- og landbrugspakken fra december 2015. Deres arbejde sluttede i fredags, men Henrik Biilmann fortæller, at alle i teamet har haft den samme ambition om at udvikle økologien, og derfor er anbefalingerne relevante at komme med nu.

»Det er jo et forsøg på fra ministerens side at høre fra en bredere del af erhvervet i stedet for blot interesseorganisationer. Jeg er meget tilfreds med det, vi er kommet frem til,« siger han.

Anbefalingerne blev afleveret fredag eftermiddag til miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V). Det var ministeriet, der dengang ringede Henrik Biilmann op og spurgte, om han ville være formand. Et tilbud, han ikke kunne sige nej til.

»Jeg sagde ja, fordi jeg syntes, det var spændende, og det kunne give nogle andre perspektiver. Hvis vi står stille og ikke udvikler os, så bliver vi overhalet af de andre lande. Økologi er ikke en midlertidig trend, men en udvikling, som er langtfra toppet,« siger Henrik Biilmann.

Muligt at få gennemført

Hos Landbrug & Fødevarer er økologichef Kirsten Lund Jensen, der også har været med til at udforme anbefalingerne, rigtig godt tilfreds med resultatet og roser bl.a. forskning og øget eksport som et prioriteret område.

»Noget andet, vi er godt tilfredse med, er anbefalingen om recirkulering af næringsstoffer. Hver gang vi sender fødevarer ind til byerne, ryger der nogle næringsstoffer med. Det skal vi have tilbage i landbruget igen. Grundstenen i økologien er jo en kredsløb-tankegang, og derfor er det godt, at vi er blevet meget mere opmærksomme på det i erhvervet,« siger hun og fortsætter:

»Det er også helt centralt for os, at teamet har anbefalet, at vi skal indføre konkrete krav til natur og klima i økologireglerne,« tilføjer økologichefen.

Både Henrik Biilmann og Kirsten Lund Jensen er fortrøstningsfulde og mener, at anbefalingerne er realistiske at få gennemført.

»Min oplevelse er, at økologiske landmænd meget gerne vil i udvikling. Jeg håber, at alle anbefalingerne bliver realiseret og kommer til live. Jeg er overbevist om, at de spor, som anbefalingerne vil lægge, er væsentlige,« siger Henrik Biilmann.

Mere forskning og øget eksport

Økologisk Erhvervsteam har lanceret 25 anbefalinger og 79 initiativer, der skal fastholde og udvikle økologen i Danmark. Læs 10 eksempler her.

  1. Økologien bør tænkes aktivt ind i den kommende nationale strategi for affaldshåndtering. Derfor skal økologerne have bedre muligheder for at anvende organisk affald samt bi- og restprodukter.
  2. Der er behov for styrket naturindsats. Ellers vil det på lang sigt udfordre økologiens troværdighed, hvis der ikke påvises en direkte positiv sammenhæng mellem økologi og natur.
  3. Det skal være lettere at få og administrere spisemærket i guld (90-100 pct økologi).
  4. Økologierhvervet skal arbejde for at styrke adgangen til risikovillig kapital til yngre landmænd.
  5. Eksportindsatsen skal styrkes, bl.a. via offensiv branding af dansk økologi.
  6. Økologien skal bidrage til at reducere klimabelastningen, samtidig med at der skal arbejdes for løsninger i EU, der kan begrænse økologiens klimabelastning på EU-niveau.
  7. Indsatsen for at etablere økologiske biogasanlæg skal understøttes.
  8. Der bør prioriteres en større og flerårig økologisk forskningsindsats, - konkret et nyt 3-årigt økologisk forskningsprogram.
  9. Flere økologiske bedrifter bør anvende bæredygtighedsmålinger. Økologierhvervet bør tage initiativ til at arbejde aktivt med at sikre bæredygtighed.
  10. Økologi skal være et virkemiddel i følsomme naturområder.

Faktaboks

Baggrund om Økologisk Erhvervsteam

  • Miljø- og Fødevareministeriet nedsatte på baggrund af Fødevare- og landbrugspakken december 2015 et Økologisk Erhvervsteam.
  • Mellem juni 2016 og marts 2017 har der været afholdt seks møder, hvor medlemmerne har fundet frem til 25 anbefalinger, der kan udvikle det samlede økologierhverv.

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle