Grøn landmand: Lav natur til stordrift

Naturpleje bør være en driftsgren lige som mælk, svin og korn, mener »årets grønne landmand«.

Mogens Anholm, landmand og naturplejer på Røsnæs, blev onsdag kåret som »årets grønne landmand« på Landsplanteavlsmødet i Herning. Sms-valgt af LandbrugsAvisens og LandbrugsInfos læsere og hædret med 10.000 kr.

Organiserer naturpleje

Ud over sit landbrug med fedekalve og planteavl driver Mogens Anholm 100 hektar natur, som han forpagter af Naturstyrelsen. Hans egne 30 Hereforder kan ikke klare det hele, så han får forstærkning fra andre bedrifter i sommermånederne og koordinerer naturplejen.

»Natur skal gøres til stordrift. Der er dyr fra både hobbybrug og store brug, der kunne bidrage til naturpleje om sommeren, men der skal være en driftsleder, der har ansvaret, og som har forstand på naturpleje,« siger han.

Derfor mener han også, at det bør være en driftsgren, man lærer om på landbrugsskolen på linje med mælk og svin og korn. Det vil nemlig føre til det nødvendige fokus på økonomien i det.

Har lavet håndbog

Selv har han lagt et stort arbejde i, at landboforeningen Gefion har udarbejdet og udgivet en »Natur- og landbrugsmappe.« I den kan man læse om forskellige støtteordninger, og hvordan man plejer naturen.

Mogens Anholm ser også naturpleje som en stor mulighed for landbruget i en større sammenhæng, hvor landmændene får lov at gøde mere. Han forestiller sig, at landmænd går sammen i en hel ådal og laver større græsningsarealer, hvor dyr fra nær og fjern græsser om sommeren. Foldene kan så opsamle kvælstof og fosfor fra drænvand fra et større opland, så næringsstofferne ikke ender i åen, og så landmændene kan få lov at bruge mere gødning på deres marker.

»Det ville være en win-win-situation,« siger han.

Efter kåringen, takkede Mogens Anholm for kåringen.

»Tak for prisen, jeg er meget beæret. Det er næsten ligesom at være med i Vild med Dans,« sagde Mogens Anholm og understregede endnu en gang:

»Der skal være kr. og øre i naturpleje, og det er der grebet an på den rigtige måde.«

Andre lande roser landmænd

De øvrige kandidater var Karsten Westh, Bornholm, og Hanne og Knud Erik Clausen, Maribo. Sidstnævnte deltog i efteråret i et seminar i Polen for »grønne landmænd« fra alle østersølande.

»Der var det påfaldende, hvor meget politikerne roste deres landmænd for deres tiltag i de andre lande,« siger Knud Erik Clausen.

Konkurrencen om at blive »årets grønne landmand« er et samarbejde mellem Seges, WWF, Danmarks Naturfredningsforening, Lantmännen og Claas samt LandbrugsAvisen.

Faktaboks

Mogens Anholm var indstillet til prisen, fordi han...

  • samordner flere landmænds græsning af natur
  • formidler landbrugets naturpleje til samfundet
  • er primus motor bag håndbog om naturpleje
  • planter læhegn og etablerer nye vandhuller
  • får dyrevelfærd, naturpleje og en fornuftig bundlinje til at gå hånd i hånd

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle