Grenrettere kan skabe toptræer i hele skoven

Teknikker og redskaber fra juletræsdyrkning kan med fordel anvendes i hele skovbruget til løvtræer.

Af Jens Mathiasen, Skovdyrkerne

Grenrettere, pinde og klemmer hører normalt til i juletræsdyrkernes værktøjskasse. Men redskaberne kan med stor fordel benyttes af skovejere.

Det forklarer skovfoged Steen Skieller fra Skovdyrkerne Øerne. I sin egen skov på Sydfyn har han eksperimenteret med at rette toppene på unge løvtræer med grenrettere.

»Jeg har en afdeling i skoven, hvor der er plantet en ung bevoksning. Den er fem til seks år gammel og består af blandede løvtræarter. Her har jeg haft succes med at forbedre kvaliteten af de dårlige træer ved at rette på toppene«, forklarer han.

Vælger den bedste top

Arbejdet foregår ved, at han gennemgår bevoksningen med tasken fuld af grenrettere og klemmer.

»Kommer jeg for eksempel forbi en tveget ung eg, så udvælger jeg den bedste top og retter den i vejret ved at sætte grenretter på. For at sikre, at træet satser på samme top, som jeg har rettet op, knækker jeg ofte den dårligste«, siger Steen Skieller.

Han fremhæver, at arbejdet kun tager et øjeblik.

»Det koster altså kun en grenretter og fem sekunders arbejde. Med den beskedne investering kan man populært sagt forvandle et møgtræ til et topklasse-træ. Det er bestemt prisen værd«, lyder det fra skovfogeden.

Han tilføjer, at tilretning af toppe kan gøres i andre løvtræarter som for eksempel bøg, ær og eg. Det er også oplagt i valnød, tarmvridløn og andre lidt dyrere arter af løvtræ.

Metoden vækker opsigt

Steen Skieller har eksperimenteret med grenretning i mange år, og han har opnået gode resultater.

»Jeg har altid afprøvet forskellige teknikker her i min egen skov. I dette tilfælde er det jo viden fra juletræerne, som jeg bringer ind i skovdyrkningen. Jeg har også lokket et par medlemmer af Skovdyrkerne til at gøre det. Det har de haft god succes med«, siger Steen Skieller.

Alligevel vækker den utraditionelle metode opsigt.

»Mine skovfogedkolleger kigger en ekstra gang, når jeg fortæller om det. Det er nemlig ikke noget, der er tradition for at gøre. Men for mig er det en god investering at bruge fem sekunder på at forvandle et dårligt træ til et topklasse-træ. Det synes jeg, man skal overveje, hvis man har mulighed for det«, siger han.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle