Dansker i Kina: Vi fortsætter, til vi har 20.000 søer

Scandinavian Farms har på fem år bygget op fra bar mark til over 14.000 søer og produktion af 350.000 slagtesvin.

Det var en frisk melding, de kom med dengang for fem år siden, lige før de satte spaden i jorden på den gamle saltfarm mellem Beijing og Shanghai i Kina:

»Vi skal have 20.000 søer og producere en halv mio. slagtesvin.«

Sådan lød det fra den gruppe af danske landmænd og andre investorer, der havde fundet sammen i det fælles projekt Scandinavian Farms.

Og planen holder.

Her i starten af januar rummer staldene på kanten af det Østkinesiske Hav lige godt 14.000 søer. Læg dertil en full-line slagtesvineproduktion, der i løbet af i år runder ikke mindre end 350.000 slagtesvin, der skal være med til at mætte de mange kødsultne kinesere.

»Alt går efter planen, og vi nærmer os målet,« lyder det fra Jørgen Lindberg, Scandinavian Farms.

Danske miljøkrav

På jævnt dansk er Jørgen Lindberg direktør for Scandinavian Farms. På visitkortet lyder han titlerne som både Chief Executive Officer, CEO og Chief Operation Officer, COO, for de tre virksomheder Scandinavian Farms Pig Industries, DanYu Trading og LianYungang DanYu Breeding.

Men med en lang karriere i landbruget, der omfatter både en landmandsuddannelse, praktisk erfaring som kopasser i Canada, 15 år som selvstændig svineproducent, driftsleder på flere danske svinefarme og fire år som produktionschef med ansvar for 15.000 søer hos DPL Invest, går han ikke så meget op i titler.

Masterplanen er at etablere en svineproduktion, der lever op til danske krav til miljø og dyrevelfærd, at producere med dansk effektivitet og sælge kødet på det kinesiske marked under eget mærke.

Det store mål om at huse 20.000 søer er godt på vej til at blive rundet. En spritny superfarm til 7.700 søer blev taget i brug i august og var i december i fuld drift med søer fra Scandinavian Farms egen avlsbesætning.

Slagtesvinene følger med op

Sammen med 1.600 avlssøer på DanYu Breeding Farm og en farm med 5.000 produktionssøer er der nu i alt 14.300 søer på Scandinavian Farms og DanYu Breeding.

I slagtesvinestaldene følger produktionen med i nøjagtig samme tempo. 90 km vest for den nye sofarm står et nybygget slagtesvine-site med 58.000 stipladser klar til at modtage 30 kgs grise, så der i år kan sendes 350.000 svin til slagtning.

De første 30 kgs grise blev sat ind midt i december.

Ud over at være store er den nybyggede sofarm og produktionsfarm kendetegnet ved at være proppet med vestlig teknologi og elektronik.

»Kinesere står i kø for at få arbejde hos os, og vi foretrækker at ansætte folk, der ikke har baggrund fra svineproduktion. Vi vil hellere lære kineserne op, end at de tager dårlige vaner med ind i vores produktion. I dag har vi mange kinesiske sektionsledere, og på vores nye slagtesvine-site er det en kineser, der står i spidsen som manager,« fortæller Jørgen Lindberg.

Derfor har den overordnede idé i det nye byggeri været at gøre produktionen så automatisk som mulig for at blive så uafhængig af menneskelige faktorer som muligt.

»Staldene er indrettet med det mest moderne inden for ventilation, foderanlæg, sortering og brunst-detektion. Blandt andet kan vi styre doseringen af foder med både smartphone og fra centralkontoret via wifi. Og foderanlægget gør det muligt, at vi kan fodre med to foderblandinger i fare- og babystalde og med tre blandinger i fravænningsstaldene,« fortæller Jørgen Lindberg.

Kopistalde måske på vej

For at nå målet om 20.000 søer kunne det oplagte næste skridt være at bygge kopier af de nye so- og slagtesvinestalde. Det vil netop løfte antallet af søer og produktionen af slagtesvin op på lidt mere end det oprindelige mål.

»Det vil jeg heller ikke afvise, at vi gør. Men lige nu gælder det om, at vi skal køre de nye stalde ind og høste erfaringer med al den nye teknik. Der bliver helt sikkert noget, der skal justeres hen ad vejen,« forudser Jørgen Lindberg.

»Med udvidelsen fordobler vi antallet af ansatte i år, og det giver en stor opgave med at få management-delen til at fungere. Derfor holder vi en byggepause i 2017. Men i 2018 er vi klar til at bygge igen. Vi har allerede lejet den jord, hvor vi skal bygge de næste so- og slagtesvinestalde.«

I stedet kan det næste skridt for Scandinavian Farms blive at sælge kødet under eget mærke. Det lå i den oprindelige plan, men hidtil har der har ikke været basis for at forfølge det mål.

»I år stiger vores kapacitet til, at vi kan producere 350.000 slagtesvin. Og i 2018 regner vi med at runde 400.000. Dermed nærmer vi os en volumen, der er stor nok til, at vi kan sende vores eget brand på markedet.«

»Det ligger i kortene, at det er det næste, vi skal. Det giver rigtig god mening, for så kan vi endelig få en merpris for de gode miljø- og dyrevelfærdsmæssige produktionsforhold, vi har. Det bliver vores næste store projekt,« siger Jørgen Lindberg.

TIDSLINJE FOR SCANDINAVIAN FARMS

  • 2009: Start for planlægning af projekt
  • 2011 december: Starter bygning af Dan Yu til avlssvin
  • 2012 april: Jørgen Lindberg ansættes som direktør
  • 2012 oktober: Starter bygning af stalde til 2.500 søer full line
  • 2013 januar: Sætter 600 søer og 41 orner fra DanAvl ind på DanYu
  • 2013 november: Første svin sendes til slagtning fra DanYu
  • 2013 december: Første so flyttes fra DanYu til so- og slagtesvinefarm
  • 2014 januar: DanYu udvides fra 600 til 1.600 søer
  • 2014 juni : Starter bygning til yderligere 2.500 søer full line
  • 2016 april: Starter bygning til 7.700 søer med smågrise til 30 kg og starter bygning af slagtesvinestald med 58.000 sti-pladser
  • 2016 august: Første søer sættes ind på det nye site til 7.700 søer
  • 2016 december: Plads til 14.300 søer og første svin sættes ind på nyt site med 58.000 stipladser
  • 2017: Produktion af 350.000 slagtesvin og mulighed for eget varemærke undersøges
  • 2018: Forventet udvidelse til produktion af 550.000 slagtesvin

Faktaboks

Scandinavian Farms

Scandinavian Farms Pig Industries

  • 74,66 pct. ejes af Scandinavian Farms Invest, der bl.a. tæller Claus og Hans Otto Ewers (Brdr. Ewers), Henrik Hougaard (Skiold) og Peter Rasmussen (Asia Base). Derudover ejer Investeringsfonden for Udviklingslande 12,67 pct. og Danish Agribusiness Fund (IFU, PFA, PKA, Pension Danmark og staten) 12,67 pct..
  • 14.300 søer og produktion af 350.000 slagtesvin.
  •  Jord lejet i 20 år med mulighed for at forlænge 20 år.
  • Ansatte: 9 danskere og 380 kinesere.

DanYu Breeding Farm

  • 45 pct. ejes af Dan Bred International sammen med ni danske svineavlere, 45 pct. af Scandinavian Farms Invest og 10 pct. af IFU.
  • 1.600 avlssøer og 36 orner.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle