Hvor mange patter har en so mon

Jens Myhren, Langholt, slog stalddørene op til 19 studerende på ernærings-assistent-uddannelsen kort før jul. Spørgelysten var stor og forståelsen ligeså for hans valg af produktion. Jens Myhren opfordrer andre producenter til at følge trop.

Spørgelyst skortede det ikke på, da svineproducent Jens Myhren kort før jul slog stalddørene op for 19 studerende fra ernærings-assistent-uddannelsen. Som en del af deres uddannelse var de ude at se på noget af det kød, de sidenhen skal tilberede, når de på et tidspunkt kommer ud på arbejdsmarkedet.

Stor spørgslyst

Inden de studerende kom ind i hans store soanlæg med 1.600 søer, fik de en gennemgang af Jens Myhrens bedrift og hans betragtninger om dansk svineproduktion. »Har I nogle kontroller?«

»Kuperer I halerne?«

»Hvor lang tid er smågrisene hos soen?«

»Hvor mange patter har en so?«

Nødvendig behandling

Jens Myhren svarede på spørgsmålene og forsøgte efter bedste evne at forklare produktionens indretning.

Han lagde heller ikke skjul på, at der var beslutninger, som var nødvendige for at få tingene til at køre.

»Vi behandler grisene, når de har behov for det. Flokmedicinering foretages kun, hvis der er udbrud af diarre. Og ja, vi halekuperer grisene. Har man en gang set, hvad der kan ske, hvis man beholder halerne, så kuperer man,« sagde han og fortsatte:

»Vi producerer så mange grise som muligt med færrest mulige omkostninger. Det er den eneste vej for mig.«

I stalden var der blandt de studerende særlig opmærksomhed på de mindste grise, der var sorteret fra og lagt op i en vogn. Og særlig tilfredshed med, at Jens Myhren havde forsynet sine farestier med mælkekopper for at forbedre overlevelseschancerne hos pattegrisene.

Det giver et kick

Efter besøget var det en tilfreds Jens Myhren, der tog afsked med de studerende.

»Mine døre er altid åbne. Vi vil rigtig gerne vise vores produktion frem, for vi har et fortærsket image om, at vi er lukkede og behandler vores dyr dårligt. Jeg synes, det er en oplevelse hver gang at have besøg. Det giver mig et kick, og heldigvis oplever jeg aldrig nogen, der er negative, når de har været gennem staldene. For mig handler det om at få ændret folks syn på vores erhverv, det er nødvendigt,« sagde Jens Myhren, der samtidig havde en stikpille til landets politikere.

»Det er vanskeligt at få politikerne med ud i stalden. De kommer kun, hvis der er presse med,« beklager Jens Myhren.

Faktaboks

4 Anbefalinger fra Jens Myhren om åbne stalddøre

  1. Hvorfor: Fordi vi har en produktion, vi kan være stolte af. Jeg oplever aldrig nogen, der er negativ, når de har været i mine stalde. Der er altid nogen, der ikke kan lide vores produktionssystem, og det er ærlig snak, men jeg vil påstå, at der ikke er nogen der går fra stalden med en dårlig oplevelse. 
  2. Publikum: Jeg har haft vidt forskellige grupper besøgende. Femteklasse eller en dameklub fra Aalborg. Det er vigtigt at tale i et sprog, så alle forstår de forskellige begreber. 
  3. Vær ærlig: Jeg mener, vi har en produktionsform, vi med rette kan vise frem, og jeg vil altid kunne stå på mål for det, jeg laver. Derfor er det også vigtigt, at man er så ærlig som muligt. Og ja, det er dyr, vi arbejder med, og ja, nogle af dem dør undervejs.
  4. Åben: Vi skal have afmystificeret vores produktion. Derfor mener jeg, at så mange som muligt bør være klar til at åbne deres stalde, hvis der er nogle der vil se, hvordan vi producerer grise.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle