Gylle-trækket er mest rationelt

Landevejstransport og kørsel på markerne kan adskilles, men det er ikke et populært alternativ.

Den tilvante "gylletræk-metode" til udbringning med traktor, gyllevogn med slæbeslangebom eller nedfælder fungerer så godt i praksis, at det tilsyneladende er meget svært at gennemføre ændringer og forbedringer.

"Gylletrækket anvendes både til transport på landvejen og ved udbringning. Det er rationelt og énmands-betjent, og traktorføreren kan opholde sig konstant i førerkabinen. Der findes interessante alternativer til dette velkendte koncept, men alternativerne anvendes ikke meget," siger specialkonsulent Torkild Birkmose, Landscentret.

Konceptet er uændret, men traktorer og gyllevogne bliver større og meget tungere. Det kan give pakningsskader i dybden og besværlige gyllespor, når vejrforholdene ikke er optimale.

Upraktisk buffertank

"Buffertank-metoden, hvor gyllen transporteres ud i marken med lastbil, og derfor kan udbringes med mindre traktorer og gyllevogne, kan forebygge pakningsskader og dybe gyllespor. Men logistikken, altså transporten fra gyllebeholder til buffertanken ved markkanten, er mere besværlig," siger Torkild Birkmose.

En traktor uden gyllevogn, men med slangebom eller nedfælder, kan forsynes direkte fra buffertanken via en slange, der slæbes på marken. Derved kan problemerne med pakning og dybe gyllespor yderlig reduceres.

"Mange afstår fra at tage denne metode i brug. Man vurderer åbenbart, at det vil blive for arbejdskrævende at sammenrulle slange og flytte pumpen med buffertanken. Det forstår jeg udmærket, da mange landmænd, især svineproducenter, har et stort antal marker der er geografisk adskilt," siger Torkild Birkmose.

.

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle