Højspændte EU-forhandlinger med stor risiko for sammenbrud

Af Søren Søndergaard, formand, Landbrug & Fødevarer

I EU bliver der næste uge gjort et nyt forsøg på at lande et kompromis om CAP’en – EU’s landbrugspolitik. L&F’s ønske er en fælleseuropæisk landbrugspolitik, der understøtter produktion og bæredygtig vækst. For L&F er det vigtigt, at danske landmænd får lige konkurrencevilkår sammenlignet med vores kollegaer i blandt andet Tyskland, Holland, Frankrig og Polen. Historisk har den fælles landbrugspolitik netop været fælles. Der er bekymrende tendenser mod, at de enkelte lande kan vælge deres egen vej.

Særligt spændende er debatten om eco schemes. Et nyligt kompromisforslag lyder, at en fjerdedel af EU’s direkte landbrugsstøtte skal gå til miljø- og klimatiltag på landbrugsbedrifter. Vi ønsker, alle landmænd skal have mulighed for at få del i midlerne, for alle betaler reelt for dem.

EU skal også beslutte, hvor meget landene må flekse fra søjle 1 – den direke landbrugsstøtte - til søjle 2, typisk landdistriktsprogrammer. Beslutningerne i EU kommer også her til at have stor betydning for de danske muligheder. For som vi kunne se i regeringens landbrugsudspil, vil regeringen gerne hæve procentsatsen. I landbrugsforhandlingerne presser vi på for, at det bliver så lidt som muligt. Og også her er fælles EU-regler vitale. Andre lande må ikke køre på frihjul på danske landmænds bekostning.

L&F’s kontor i Bruxelles og EU-afdeling på Axelborg er i intens kontakt med relevante politikere og embedsfolk. Vi vurderer, parterne næppe bliver enige i næste uge. Et dramatisk sammenbrud og hektiske slutforhandlinger i juni er muligt, før parterne når hinanden med alle de farer, et sent natteforlig giver for et godt resultat.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle