Høsten har hårde odds i Kaliningrad

27-årige Linne Fromm-Christiansen skal høste 1.800 hektar i løbet af den næste måneds tid - og regnen gør arbejdet umådeligt svært.

"Det er novembervejr udenfor. Det støvregner, og der er kun 12 grader. Det føles rigtig, rigtig koldt og fugtigt, så vi får i hvert fald ikke høstet i dag," siger Linne Fromm-Christiansen, som er landbrugsdirektør og driftsleder på et plantebrug i Pravdinsk nær Kostromino i den russiske enklave Kaliningrad.

Selvom vinterbyggen er klar til at blive høstet, har Linne Fromm-Christiansen kun høstet 15 af de 260 hektar med en vandprocent på 13,6. Hun regner dog med at fortsætte høsten i løbet af et par dage. Regnen kan gøre det svært at få høstet de resterende knap 1.600 hektar tilsåede marker til tiden.

"Sidste år regnede det 300 millimeter i august, og derfor høstede jeg helt hen i september. 200 hektar blev slet ikke høstet, fordi det stod under vand. Jeg håber ikke, det bliver det samme i år, men vejret afgør, om høsten kommer i hus til tiden," forklarer Linne Fromm-Christiansen.

Hvis vandprocenten overstiger 14 procent, må kornet hverken sælges eller eksporteres. Derfor har Linne Fromm-Christiansen et tørreri, som kan tørre 50 ton korn med fire procent i timen.

Vejret er ikke den eneste forhindring

Foruden vejret har Linne Fromm-Christiansen især stødt på tre forhindringer, som vanskeliggør høstarbejdet.

- Gamle sorter.

De 15 hektar høstet vinterbyg er ikke af den bedste kvalitet. Selvom Linne Fromm-Chistiansen ikke har vejet udbyttet endnu, er det småkernet, og vægten er meget lav - omkring fire et halvt ton/hektar.

"Det er svært at få nye sorter over Kaliningrads grænser. Det betyder, at vi bruger gamle sorter som er modtagelige over for al sygdom," siger Linne Fromm-Christiansen.

-Jorden.

"Egentlig er JB 6-7-jorden god her, men vi mangler stadigvæk at lægge dræn, så den er meget våd.

Samtidig har markerne ligget brak i 30 år, så jeg kan ikke forvente at høste syv ton.

Derfor var det en blandet fornøjelse af høste for andet år i lørdags," siger Linne Fromm-Christiansen.

- Arbejdskraften

Selvom medarbejderne er begyndt at lære at betjene maskinerne, havde de ingen erfaring, da Linne From-Christiansen begyndte arbejdet i Kaliningrad for to år siden.

"Køb en ny maskinpark til et par millioner euro og find ti 1A-elever på en hvilken som helst landbrugsskole. Sæt dem til at køre med maskinerne og samtidig drive 2.000 hektar det første år. Så ved du, hvordan det er at være i Rusland," siger Linne Fromm Christiansen.

Foruden plantebruget er Russia Baltic Pork Invest ved at etablere en svinefarm med 2.400 svin og 55.000 grise pr. år.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle