Har I styr på resistente bakterier?

Vi spørger Martin Merrild, formand for Landbrug & Fødevarer.

»Ja, vi har siden 2012 været i samarbejde med myndigheder og det skotske avlsfirma Aviagen, hvor bedsteforældredyrene og bakterierne stammer fra. Vi har sat en omfattende handlingsplan i gang, som skal få antallet af ESBL-producerende bakterier ned.«

»Ud over handlingsplanen holder branchen et højt hygiejneniveau, så bakterier for eksempel ikke spredes mellem kyllingehuse. Og sammen med andre skandinaviske lande har vi lagt pres på producenterne af moderdyr for at få stoppet brugen af cefalosporiner (en gruppe af antibiotika, der skaber ESBL-producerende bakterier, red.). Det har allerede virket. Efter at Aviagen stoppede med at bruge cefalosporiner, faldt forekomsten til 33 procent i 2012, og i 2013 blev der kun fundet en positiv flok avlsdyr i Danmark. I øvrigt har vi for længe siden udfaset cefalosporiner, og vi har et meget lavt antibiotikaforbrug til kyllinger i Danmark sammenlignet med andre lande.«

»Nej, der findes kun tre udbydere af »bedsteforældredyr« på verdensplan, og efter vores opfattelse er den udbyder, danske producenter bruger, den, vi får de bedste dyr fra.«

»I 2011 viste overvågningen af importerede bedsteforældredyr fra England, at der var ESBL i samtlige importerede flokke. Vi handlede, så snart vi opdagede, at forekomsten af ESBL begyndte at stige, og indsatsen har en effekt.«

»Det handler ikke i første omgang om penge. Det handler om en fælles indsats for at få fødekædens øverste led rent. OG det er vi i fuld gang med sammen med skotterne. Faktisk kan det blive dyrt, hvis ikke der handles.«

»Vi kan ikke give garantier, da det er biologi, vi har med at gøre. Men målet med planen er selvfølgelig at komme ESBL helt til livs.«

 

lft

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle