Har landets første private skovgravplads

Den første private skov er taget i brug som gravplads. Og flere er på vej.

Solen bryder gennem disen over fjorden. I skoven strækker slanke bøgestammer sig efter lyset, og træernes løv stråler om kap i alverdens gule, orange og røde farver.

Alt synes at være som i enhver anden skov på en smuk efterårsdag. Men noget er anderledes.

Rundt omkring i skovbunden ligger små sorte stenplader. Nogle ses tydeligt. Andre er helt eller delvis skjult af løvfaldet.

Umiddelbart ligger stenene spredt helt tilfældigt. Men der er intet, der er tilfældigt her i de 1,25 hektar skov på Stensballegaard Gods, hvor Danmarks første private og hidtil eneste skovgravplads ligger.

»Stenene er mindeplader. De markerer, at der nedenunder står en urne. Hver sten ligger på en helt bestemt plads i en cirkel rundt om et af de 140 bøgetræer, som begravelsespladsen foreløbig består af«, fortæller Henrik Ahlefeldt-Laurvig.

Et savnet alternativ

Efter kommunal og kirkeministeriel godkendelse blev skovbegravelsespladsen indviet for knap to år siden.

»Vi allerede sat 40 urner ned i skoven, og over 120 andre har reserveret en urneplads. Det tager vi som et tegn på, at vi har ramt et behov, og at nogen har savnet et alternativ til kirkegården og til at sprede aske på havet«, siger Henrik Ahlefeldt-Laurvig.

»Alle fortæller os, at skovbegravelsespladsen er en god idé. Og det er ikke kun ateister, der henvender sig. To tredjedele af de henvendelser vi får, er fra medlemmer af folkekirken«.

Udvider området

Faktisk synes Henrik og Jannik Ahlefeldt-Laurvig, at idéen er så god, at gravpladsen i bøgeskoven om kort tid bliver suppleret med endnu et areal, der består af især egetræer og ahorn og ligger lige op til den eksisterende skovgrav- plads.

»Det er ikke, fordi vi har akut brug for ekstra gravsteder. Men ved at inddrage det ekstra stykke skov får den samlede gravplads et endnu flottere kik ud over markerne og fjorden«, siger Henrik Ahlefeldt-Laurvig.

Urner sættes i cirkler

I skoven placeres urnerne i cirkler rundt om de 140 træer.Den inderste cirkel er placeret to meter fra stammen, og i hver cirkel er der mellem 10 og 12 urnepladser.

En urneplads koster 5.900 kr. for ti år, og der løber ingen yderligere omkostninger på til vedligehold eller andet. Det er ’all inclusive’. Mindepladen koster 1.500 kr. inklusiv indgravering af 20 bogstaver eller tal. Reservation af en urneplads koster 1.000 kr. for ti år. Og et helt træ kan også købes til for eksempel et familiegravsted.

»Priserne er fastsat sammen med kommunen, og begravelsespladsen giver et godt og tiltrængt supplement til skovdriften, samtidig med at den er et aktiv for både kommunen og Stensballegaard«, siger Henrik Ahlefeldt-Laurvig.

Flere er på vej

Udover gravpladsen på Stensballegaard er der yderligere 13 andre private skovgravpladser på vej i Danmark. Til nye skovejere, der opretter skovgravpladser, tilbyder Skovbegravelse ApS at hjælpe med blandt andet fælles hjemmeside og brochurer samt udsendelse af fakturaer og gravstedsbreve.

Hvis Henrik Ahlefeldt-Laurvig selv kunne vælge, ville han også begraves i skoven.

»Stensballegaard Gods har en lang historie tilbage fra det 14. århundrede, og vi har et familiegravsted på den lokale kirkegård. Så det er ikke helt ligetil at vælge at blive begravet i skoven«.

»Men havde vi ikke familiegravstedet, ville jeg ikke være i tvivl. Så ville jeg begraves i skoven«, siger han.

Faktaboks

Skovgravpladser:

  • En er godkendt: Stensballe-gaard Gods ved Horsens.
  • To ventes at åbne omkring årsskiftet: Ledreborg ved Lejre og Saltø ved Næstved.
  • 11 andre er på vej.
  • På skovbegravelse.nu kan alle skovbegravelsespladser findes.

Stensballegaard Gods:

  • Tidligere var godset et landbrug med 150 ha ager, 220 hektar skov, 12 ha eng og produktion af 4.000 smågrise samt en større tørreridrift.
  • I dag omfatter godset en 135 ha stor golfbane med klubhus og restaurant, 25 ha brak og eng, udlejning af opbevaringsrum i plansiloer, gamle stalde og nye bygninger - Boxdepotet - samt 220 hektar skov, hvoraf de 1,25 er skovgravplads, der snart forventes udvidet til i alt 3,4 ha.

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle