Henrik Haubroe, tidligere grosserer i arbejdssikkerhedsmateriel og ejer af herregården Nørre Vosborg i Vestjylland, er død, 99 år.

Gennem sin hustru, Kirsten født Krarup, blev han i midten af 1970’erne ejer af herregården Nørre Vosborg i Vestjylland, hvor han var blandt de første gods- og herregårdsejere, der indså, at nye indtægter fra eksempelvis turisme og kulturtilbud er nødvendige for overlevelse. Det arbejdede han med i 34 år, indtil ejendommen blev solgt til fonden Realdania i 2004. Blandt brugerne var islandshesteforeningen, som i en lang årrække holdt deres årlige fjorten dages sommertræf her. Henrik Haubroe medvirkede også stærkt til oprettelsen af bygningsfredningsforeningen BYFO. Sammen med broderen, arkitekt Peer Haubroe, udviklede han grundlaget for den skatteordning, forfald pr. år, som tillader ejere af fredede bygninger at istandsætte deres bygninger delvist med ubeskattede midler.

Han grundlagde i 1949 grossistvirksomheden ArSiMa, der forhandlede arbejdssikkerhedsmateriel o.lign. og drev det til så sent som 2003, hvor det blev solgt. Hans baggrund var en handelsuddannelse fra tømrerhandelen C. F. Petersen i Køge fulgt af volontørophold i Tyskland og England. Et tilsvarende ophold i Frankrig blev forhindret af anden verdenskrig. I stedet blev han sekretær for A.P. Møller, som sendte ham til Filippinerne, hvor han meldte sig til krigstjeneste under engelsk fane. Han blev optaget i ”China Commando Group” under den engelske hær - bestående af ikke-engelske soldater, der i Kina skulle operere bag den japanske hærs front. Gruppen blev samlet og trænet i det nordlige Burma men blev opløst af politiske årsager. Krigens tre sidste år tilbragte han i Indien blandt andet hos det danske firma, Toubro og Lassen.

Fra midten af 1970’erne og 25 år frem var Haubroe medlem af EU-Kommissionens udvalg for standardisering af sikkerhedsudstyr. Hans ophold i Tyskland og England og hans fravær i Europa under krigen gjorde ham til den, begge parter var fortrolig med og opsøgte, når der var optræk til forviklinger og problemer. Begge sprog beherskede han som sit modersmål.

De sidste år tilbragte Henrik Haubroe hos en søn og svigerdatter på Møn. Her skrev han på sine erindringer, Mit Livs Kapitler, fulgte med i verdens gang og interesserede sig især for historikeres beskrivelser af den tid, han selv havde oplevet. Han havde mange ideer til, hvordan Møn kan udvikle nye erhverv og vende tendensen til afvikling. En af de sidste opgaver, han arbejdede med inden sin død, var beskrivelser af de hestevogne, som nu er udstillet i det nye Møns Hestevognsmuseum.

Henrik Haubroe efterlader sig tre børn og otte børnebørn. Han bisættes fra Elmelunde Kirke på Møn lørdag 26. juli kl. 10.30.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle