Her lever regnormene det søde liv

Hos Jørn Jørgensen og Githa Klarstrup myldrer det af både over- og underjordisk liv. Parret er vindere af Familielandbrugets Initiativpris 2018.

Det her vil jeg rigtig gerne have, du tager et billede af«, siger Jørn Jørgensen, da han har stukket spaden i den bløde muld og fremviser resultatet: en klump jord med et fint, hvidt rodnet og porøse huller og kvalitetsstemplet: En tyk regnorm.

Dem er der mange af et spadestik nede på Tvensberggaards marker ved Jerslev i Vestsjælland, hvor Jørn Jørgensen med stort engagement driver pløjefrit landbrug, hvor jorden bearbejdes meget lidt, og jorden er året rundt dækket af efterafgrøder. Det giver masser af mad til både regnorme og insekter og en god og robust jordstruktur, forklarer han.

»Vi har oceaner af harer og agerhøns, for de har altid noget at spise og noget at skjule sig i. Og vi har rugende viber. Så har man et godt dyreliv«.

»Og regnormene har noget at arbejde med, når vi ikke forstyrrer jorden«.

Sin egen smed

Jørn Jørgensen og hustruen Githa Klarstrup vandt i år Familielandbrugets Initiativpris 2018 efter indstilling af Sjællands Familielandbrug.

Prisen gives til et par, der er innovativt og med til at profilere landbrugets mangfoldighed. Begge dele lever parret i høj grad op til: Githa driver sit eget ejendomsmæglerfirma med fire ansatte, Jørn er pionér med sit pløjefrie, ’no-till’ landbrug, hvor han sår direkte i stubben på den foregående afgrøde - og det med specialmaskiner, han selv har konstrueret af ældre og nyere maskindele fra harver og såmaskiner. Han er nemlig også smedemester med egen smedje hjemme på gården, F 16 Smedjen, med en bevinget ambolt som logo.

»Jørn kan bygge maskiner målrettet til den lille landbruger, så de ikke skal ud og købe for en formue«, forklarer Githa.

Jørn tilføjer, at da han så småt begyndte med reduceret jordbehandling i 1995, var der kun få markredskaber målrettet til den driftsform.

»Og vi havde da heller ikke lige en halv million liggende til at investere i en maskine, man ikke engang vidste om virkede«.

Eksperter tæller orme

Jørn har jævnligt besøg af professorer og studerende, der tæller regnorme og skriver rapporter om den fremadstormende driftsform, og han har holdt indlæg på plantekongres om sine erfaringer.

Jørn og Githa startede deres landbrug i det små med en ejendom på ni tønder land i 1985, og fire år efter købte de Tvensbergaard på 27 tdr. land. Siden har de løbende udvidet og købt op, men aldrig uden at efterlade nogle tønder land ved de enkelte bygningssæt, understreger Githa.

Jørn arbejdede i de første år som maskinarbejder og smed ’ude’. I en periode skulle han være færdig med at fodre de grise, de havde dengang, inden kl. 4.50, så han kunne møde i København kl. 6.

I en anden periode var han projektansat i Grønland, mens Githa klarede grisene og alt det hjemlige. Nu er der mere helhed i hverdagen: Dyrene er væk og begge kan som selvstændige flekse, så der er tid til såning og høstarbejde. Parret er meget aktive i det lokale liv, hvor Githa er med i en revy. Jørn er formand for Vestsjællands Familielandbrug, hvor Githa er kasserer. Og så er der smedemesterforeningen, erfagrupper om conservation agriculture, m.m. Githa rider, mens Jørn er jæger, og familielivet er med lerdueskydning og festligheder.

»Folk tror, der ikke sker noget på landet, men vi er afsted hele tiden«, siger Githa,

Faktaboks

Jørn og Githa

  • Jørn er pløjefri landmand og smedemester med egen smedje hjemme.
  • Githa er selvstændig ejendomssmægler og medarbejdende.
  • Parret driver uden ansatte 140 hektar. De har to sønner, fem heste, fire hunde.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle