Hjemmeblandere skal se dynamisk på fodernormen til slagtesvin

I mange år har normen til slagtesvin heddet 7,4 g fordøjeligt lysin pr. foderenhed, men hvis enten noteringen eller korn- og sojapriser varierer meget, kan et andet niveau være økonomisk optimalt.

Seniorprojektleder Niels Morten Sloth, Videncenter for Svineproduktion, vil gerne holde fast i, at normen til slagtesvin er 7,4 g fordøjeligt lysin pr. foderenhed.

»En fælles norm gør det let at gennemskue markedet og sammenligne udbydere af færdigfoder,« fastslår Niels Morten Sloth.

Alligevel har han, sammen med sin kollega, Ole Jessen, udviklet et stort regneark der viser, at der kan være grund til at se lidt mere dynamisk på fodernormen. Baggrunden er, at VSP efterhånden har så mange forsøgsresultater, at de kan give et kvalificeret bud på, hvordan foderforbrug, tilvækst og kødprocent hos slagtesvin reagerer, hvis de kun får 6,8 eller 7,0 g fordøjeligt lysin, eller hvis de omvendt får helt op til 8,0 g fordøjeligt lysin.

»Alle disse tal sætter vi ind i programmet, som så beregner, hvordan dækningsbidraget ændrer sig, når vi går fra 6,8 til 8,0 g fordøjeligt lysin,« forklarer Niels Morten Sloth. Når man laver mange beregninger, får man et billede af, hvor det er økonomisk optimalt at ligge med forskellige korn- og sojapriser og med forskellige niveauer af noteringen.

»Dækningsbidraget er med de nuværende prisforhold ret konstant fra 7,0 til 7,6 g fordøjeligt lysin, men når forholdet mellem korn, soja og notering ændrer sig, kan der være en gevinst i at fravige normen,« siger Niels Morten Sloth.

Selvom soja er dyrt for tiden, får det ikke VSP til at anbefale at fravige normen.

»Både korn og sojaskrå er relativt dyrt, men noteringen er også relativt høj for tiden. Derfor skal man ikke fravige normen,« understreger han.

Tænkte man sig en situation med korn til 80 eller 100 kr. og sojaskrå til 300 kr., ville det trække i retning af en lavere lysinnorm. Hvis noteringen var høj og både korn og soja billigt, ville det trække i retning af højere lysinnorm.

Niels Morten Sloth påpeger, at hjemmeblandere har lettere ved at indrette sig efter en skiftende norm end færdigfoderindkøbere.

Masker

De senere år har slagteriselskaber lavet flere afregningsmasker med forskellige fradrag for blandt andet undervægt eller lav kødprocent.

»Slagterierne straffer forskelligt for lav kødprocent og for levering af undervægtige svin,« siger Niels Morten Sloth.

Leverandører til Tican skal, afhængigt af de aktuelle prisforhold, give ca. 0,2-0,3 g fordøjeligt lysin pr. foderenhed ekstra i forhold til en standard Danish Crown-afregning for at nå det optimale niveau. Der er altid spredning på grisenes kødprocent, og det ekstra protein får - populært sagt - »den tunge ende« med op over den kritiske kødprocentgrænse.

mot@landbrugsavisen.dk

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle