Venstre er splittet i spørgsmålet om CO2-afgift på landbruget

En del af en kommende CO2-afgift skal lægges på landbrugets produktion, siger Jakob Ellemann-Jensen (V) mandag aften. Medlemmer er splittede

Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, siger mandag aften, at en del af en kommende CO2-afgift vil blive lagt på landbrugets produktion.

Hans udmelding kommer efter flere uger, hvor flere Venstre-profiler har udtalt sig enten til fordel for eller imod en sådan afgift.

Flere medlemmer vil have forbrugerne til at betale fremfor landmændene.

Det gælder det mangeårige og indflydelsesrige Venstre-medlem Peter Gæmelke. Han har tidligere sagt, at han er bange for, at den dansk produktion lukker, hvis den bliver pålagt en afgift.

- Du kan spørge Troels Lund Poulsen. Han har selv en bondegård og ved jo lige så godt som jeg, at hvis landbruget får en særskat, kan vi ikke eksistere i et globalt samfund. Det samme gælder Aalborg Portland og sukkerfabrikken nede på Lolland, har Peter Gæmelke sagt til AgriWatch.

Venstres miljø- og fødevareordfører Erling Bonnesen er heller ikke vild med idéen om en afgift på produktionen. Han vil hellere have afgiften lagt hos forbrugeren - "i køledisken".

- Vi skal leve op til de overordnede klimamål, og det at lægge afgiften i køledisken er en god idé, som er med til at bringe os noget af vejen, har han sagt til Jyllands-Posten. 

Asger Christensen, medlem af EU-Parlamentet for Venstre, har tidligere i Jyllands-Posten kaldt en CO2-afgift på landbruget for en "tudehamrende tosset" idé.

- Klima og CO2 kender ingen grænser. Hvis vi vil lave en afgift, skal det minimum være på EU-plan for at have en fornuftig virkning – og ikke isolere et lille land som Danmark, lød det for et par uger siden fra ham.

Erik Poulsen, der ligeledes er medlem af EU-Parlamentet for Venstre, udtaler, at en CO2-afgift i Danmark vil betyde, at produktionen rykker til udlandet. "Dermed gør vi bare klimaet en bjørnetjeneste".

- CO2-afgiften bliver samtidig lakmusprøven for, om det var rigtigt for Venstre at gå i regering med Socialdemokratiet og Moderaterne, har han tidligere sagt.

Der findes dog også en fløj i Venstre, der går ind for en CO2-afgift på landbrugsproduktionen.

Den tidligere uddannelses- og forskningsminister Tommy Ahlers siger til Politiken, at CO2-afgiften er "en helt central del af Venstres klimapolitik". Han mener derfor, at landbruget skal betale fremfor forbrugerne.

Morten Løkkegaard, der er europaparlamentariker og spidskandidat for Venstre til næste EU-valg, har også udtalt sig til Politiken. Her lyder det, at CO2-afgiften "desværre uundgåeligt" vil ramme danske landmænd.

Venstres klimaordfører Linea Søgaard-Lidell har slået fast over for DR, at landmændene - og ikke forbrugerne - skal betale for klimaafgiften.

- Hvis vi lægger en afgift ned i køledisken, så tror jeg ikke, at det får den effekt på reduktionerne, sagde hun mandag til DR.

/ritzau/
 

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle