Hold gyllen ren og gør det nemt at få den kørt ud

Der går alt for megen tid for maskinstationerne, når slanger og fordelere stopper på grund af skidt og skrammel, der ender i gyllebeholderen.

»Det er noget bøvl!«

Preben Christiansen, maskinfører hos Bounum maskinstation, har fået et ufrivilligt stop, mens han er ved at køre gylle ud.

Skidt har sat sig i en af fordelerne og stoppet den, så gyllen ikke fordeles jævnt på marken.

Nu er han i gang med det alt andet end morsomme arbejde at rense fordeleren.

Men ikke nok med, at det ikke er sjovt: Det tager tid!

»Folk glemmer nogle gange, hvor meget besvær skidt i gyllebeholderen kan give. Typisk kan det være nogle af de træstykker, som grisene skal have som legetøj, der ender først i gyllebeholderen og senere i fordeleren på gyllevognen. Og så står man der ...«, fortsætter han.

Alt muligt skrammel

Der er næsten ikke grænser for, hvad der kan ende i gylletanken.

Nogle steder bliver den nærmest brugt som skraldespand, når der skal ryddes op. Men hvis det sparer tid, bliver den brugt mange gange igen, når skramlet ender i slanger eller fordeler på gyllevognen.

Ingen regning

Normalt medfører det ingen direkte regning til landmanden, at der er for meget skidt i gylletanken.

Men samlet bliver omkostningen alligevel større for de landmænd, der skal have kørt gylle ud.

For der går tid med skidtet - i bogstaveligste forstand.

Ingen er for gode

Plastic fra afdækning er - foruden grisenes legetøj - en typisk synder i gylletanken.

Dels kan det selvfølgelig stamme fra oprydning. Men det kan også være handsker, som smides på gulvet, når inseminøren eller dyrlægen har været på besøg.

Nogle gange ender handskerne i gangen bag køerne og ryger med skraberen hen til enden af stalden, hvorfra de pumpes videre ud i gyllepumpen.

»Og der skal altså ikke ret meget til for at stoppe en slange. De er trods alt ikke ret tykke. Og jo bredere bom, vi kører med, jo lettere stopper de,« siger Preben Christiansen.

En smule forskel

Ikke alle gyllevogne reagerer fuldstændig ens på fremmedlegemer i gyllen.

Men forskellene er små og resultatet ofte det samme: Fordeleren skal skilles ad og renses - et arbejde, der godt kan tage et par timer.

Lang tid at holde stille for et vogntog til flere millioner kroner.

Faktaboks

Her kan det gå galt

  1. Beholder bruges som losseplads: Ved oprydning ryger alt det, man ikke lige ved, hvor man skal gøre af, op i gyllebeholderen. Plastic for eksempel eller så galt en hegnspæl. Den sidste kan forårsage alvorlige skader på teknikken.
  2. Legetøj ender i beholderen: Det legetøj eller rodemateriale, som grisene skal have, består ofte af træstolper, som bliver bidt i stykker, og som gennem spalterne falder ned i gyllen. 
  3. Net fra rundballer: Ender det i gyllen, kan det nemt stoppe fordeleren.
  4. Handsker: Når dyrlægen - eller andre - undersøger koen, sker det, at plastichandskerne bliver smidt på gulvet og ender i gyllen
  5. Døde dyr: Er der stadig nogle, der smider døde dyr i gylletanken?

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle