Hollandsk kødgigant kæmper for livet

Slagteriselskabet Vion, der har en omsætning på størrelse med Danish Crown, er sat under administration af bankerne, og risikerer at forbløde.

Det landmandsejede hollandske slagteriselskab Vion risikerer at forbløde langsomt, fordi bankerne ikke vil give yderligere kredit.

Selskabets administrerende direktør, Michiel Herkemij, der kun har været på posten i 100 dage, har på et pressemøde sagt, at Vion i øjeblikket er ved at skabe tillid hos forbrugere og kunder. Det skriver boerderij.nl, som også pointerer, at det er bemærkelsesværdigt, at leverandørernes tillid ikke er nævnt, når der er en lang række ting i Vion, der kunne underminere denne tillid.

Vion er nemlig stadig i en penibel finansiel situation. Ingrediensdivisionen er ganske vist solgt fra til en god pris, og egenkapitalen er igen positiv med 400 mio. euro eller 3 mia. kr.

Dermed holder de gode nyheder for leverandørerne imidlertid op, skriver boerderij.nl.

Sat under administration

Virksomheden er nemlig sat under administration af bankerne, der ikke har godkendt Herkemijs planer om at lave mærkevarer.

Dertil kommer, at Vion kører med et stort løbende underskud på slagteridelen. I 2012 blev det til et underskud på godt 600 mio. kr., og sidste år steg det til over en mia. kr.

Nogle afdelinger er ganske vist lukket eller afhændet, men det er ikke noget, der batter. Selskabet har alt for mange slagterier i Tyskland, men strukturen kan ikke saneres uden kapital, og den har bankerne med Rabobank i spidsen ikke villet stille til rådighed. Slagterikoncernen har for nylig meldt ud, at den vil lukke fem-seks af sine i alt 34 anlæg i Tyskland.

Enden er nær

Derudover ramte det Vion hårdt, da Rusland lukkede sine grænser. Det har gjort, at Vion har måttet fryse mindst 10 procent af kødet. Det har siden slutningen af januar belastet selskabets likviditet med omkring 450 mio. kr., og sammen med det løbende underskud giver det et kapitalbehov på 100 mio. euro eller 750 mio. kr. bare til driften.

Det bringer leverandørernes afregning i fare, skriver boerderij.nl og tilføjer:

”Herkemij ønsker at skabe tillid hos kunder og forbrugere. Måske var det klogere først at skabe orden i eget hus og sikkerhed for afregningen.

Da der ikke er indgået en bankaftale, synes Vions ende nær.”

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle