Internationale organisationer vurderer at verdensmarkedsprisen for hveden vil stige i perioden 2010 til 2018.

117 kr. pr. hkg. Det er den pris regnearket spytter ud hos OECD og FAO, når det gælder hvedeprisen i 2018.

FAO kommer til august med den årlige rapport, Agricultural Outlook, hvor de blandt andet har set på hvordan priserne udvikler sig for en række landbrugsprodukter de næste ti år.

De vurderer, at verdensmarkedsprisen for hvede til kommende høst vil ligge i underkanten af 113 kr. pr. hkg. Det svarer nogenlunde til, hvad prisen var på Matif-børsen i Paris i begyndelsen af juni ved levering i november. Ifølge FAO skulle prisen falde yderligere til små 106 kr. i 2010, men derefter stiger prisen lidt efter lidt i de følgende år. I 2015 når den op på 116 kr. pr. hkg og fra 2017 når den 117 kr. pr. hkg.

Stor usikkerhed

FAO og OECD understreger i rapporten, at tallene er forbundet med stor usikkerhed, da de jo ikke kan tage højde for vejr og klimaforhold. De tager derimod blandt andet højde for udviklingen i verdens befolkning, behov for biobrændstof og den mulige udvikling i landbrugsarealerne.

Verdensmarkedsprisen viser heller ikke, hvad den danske landmand får for hveden. Der er fradrag til transport og lignende, og disse fradrag varierer efter hvor man befinder sig. Alene inden for Danmark varierer prisen typisk, så kornet koster fem kr. mere i Vestdanmark end i Østdanmark.

Kursvariation

Endelig er tallene ovenfor regnet ud efter dagens dollarkurs, og den kan som bekendt ændre sig på kort tid.

Klaus Jørgensen, konsulent i Landbrug & Fødevarer, mener, at man skal hæfte sig ved tendensen i tallene.

"Hvedeprisen i Danmark ligger parallelt med verdensmarkedsprisen, og det er da glædeligt at se, at prisen peger opad," siger han.

FAO er FN's landbrugs- og fødevareorganisation, og OECD er organisationen for økonomisk samarbejde og udvikling.

thalbitzer@landbrugsavisen.dk

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle