Hver tiende liter mælk i overskud

Amerikanske mælkeproducenter er trods hjælpepakker hårdt ramt af coronakrisen.

Mere end hver tiende liter mælk er i overskud«.

Så barsk lød beskeden fra formand Michael Dykes fra International Dairy Foods Association (IDFA) forleden.

Her takkede formanden for den nyeste politiske hjælpepakke, men understregede også, at sårene er langt dybere, end hvad det økonomiske plaster kunne afbøde.

»Som krisen udvikler sig, forventer mejeriindustrien at tabe 5-10 mia. dollars i omsætning (35-70 mia. kr., red.) i resten af året«, udtalte han og påpegede, at det især er lukningerne af restaurant- og foodservice samt svækkede udsigter på eksport, der gør ondt.

Samtidig er de amerikanske mejerier udfordrede af at skulle omstille sig fra produktion af skolemælk og pizzaost til restauranter - og i stedet levere til dagligvarehandlen.

De amerikanske medier er fulde af historier om landmænd, der hælder svimlende mængder af mælk ud på deres jorder. Og det kan blive meget værre, påpeger Michael Dykes.

»Lige nu er mælkeproduktion mindst 10 procent større end efterspørgslen, og det gab øges, efterhånden som udbuddet nærmer sig den sæsonmæssige top, og folk stadig opfordres til at blive hjemme«.

Også på slagtesiden er amerikansk landbrug udfordret. En række af de større kreaturslagterier er lukket efter sygdomsudbrud eller kører på lavblus, fordi efterspørgslen også her er udfordret af manglende restaurations-efterspørgsel.

IDFA repræsenterer 90 procent af mejeri-industrien i USA. Ifølge egne tal beskæftiges mere end tre mio. ansatte i sektoren, der har en økonomisk påvirkning svarende til 4.300 mia. kroner.

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle