Hvorfor har vi så svært at finde en balance?

Af Yke W. Kloppenburg-Oosterwoud, mælkeproducent

I februar da jeg skulle skrive mit første ’Ordet er frit’, tænkte jeg, at det ikke skulle handle om ’Klimakrisen’, fordi så meget handlede om klimaet. Nu tænker jeg, det skal ikke handle om ’coronakrisen’, fordi det føles som om, at alt i verden kun handler om corona. Det føles som om vi har mistet balancen for en stund.

Vi ved alle sammen, at hvis vi skal nå et mål, skal vi fokusere på det. Fokus skaber resultater. Men vi må ikke glemme, at vi også kan miste noget, hvis vi kun har fokus på én ting og glemmer resten.

Første kvartal af 2020 er afsluttet. De fleste af os har fået regnskabet for bedriften, og driftsresultatet skulle helst ikke overraske meget. Selv følger jeg løbende op på tallene - jeg har jo en baggrund som erhvervsrådgiver hos Rabobank - så jeg elsker tal. I vores tilfælde får vi suppleret regnskabet med diverse analyser, f.eks. fraktilanalyser for kvæg og -grovfoder og benchmarking. Vi synes faktisk, at det er den mest spændende del, fordi vi kan se, hvor vi ligger i forholdt til vores kolleger: hvad har de gjort? – løber de fra os på nogle områder? – eller henter vi ind på de bedste?

Med analyserne kan vi se, om der er nogle nye områder, som vi skal have ekstra fokus på. Vi sætter realistiske mål, laver en plan for, hvordan vi kommer derhen, og vi følger op. Det er altid godt med nye øjne på tingene, vi sætter mål sammen med vores gårdråd, ligesom man kan bruge sin rådgiver eller sin erfagruppe.

Vi synes, at det fungerer godt med at lave en aftale, skrive den ned, og så følger vi op ved næste møde. Det bliver lidt mere forpligtende, og det kan vi godt lide - så er der ingen undskyldning for ikke at komme i gang, inddrage de ansatte og sammen arbejde efter målene.

Men arbejdet for at nå målene må ikke betyde, at vi glemmer alt det andet, der også er vigtigt. De bedste er ikke superdygtige på ét område, men gode på alle områder! Det er vigtigt at holde overblikket. Vi fordeler ansvarsområderne efter interesser. Husk at du som ejer ikke skal eller kan det hele selv!

LandbrugsMedierne har lavet en spørgeundersøgelse, hvor næsten 1.400 landmand har deltaget. Her svarer halvdelen af mælkeproducenterne, at de holder en enkelt uges ferie om året, og faktisk er der 14 procent, der slet ikke har tænkt sig at holde ferie i år.

Det er helt almindeligt, at vores ansatte, som arbejder 37 timer om ugen, har 25 fridage om år. Hvorfor har vi så svært at finde balance mellem vores bedrift, fritid og vores familie?

BarE at holde en friweekend, lave noget andet, end vi plejer, have tid til dem, vi elsker. Vi skal ikke tro, at vores børn, familie og venner roser os, når vi bliver gamle, fordi vi altid var på arbejde, og der ikke var tid til dem!

Måske er det, fordi vi bor lige ved vores arbejde, at vi har så svært ved at holde fri?

Oplevelsen af, at arbejde og fritid smelter sammen, er der nok mange af dem, der har arbejdet hjemme under coronakrisen, der kan genkende. Facebook og nyhedsmedier er fulde af tips til, hvordan man arbejder hjemme. Mange af de tips kan vi også bruge: Husk at tale med kolleger, husk at holde tingene adskilt: Der er både den private del af os og den arbejdsrelaterede. Husk at fejre fredagen og sejrene med kollegerne.

’Balance i drift og privat overskud til fritid og familie – det er en vigtig værdi i vores strategi!

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle