Hvorfor vil du omfordele EU-støtte?

Vi spørger Lone Andersen, viceformand for Landbrug & Fødevarer.

Jeg mener, de mindre landbrug bør kompenseres for den lille, forholdsmæssige fordel de havde i, at der ikke blev gradueret 10 pct. i udbetalingerne til de første ca. 16 hektar med almindelige betalingsrettigheder. Men jeg respekterer, at det ikke vil ske i år, fordi Landbrug & Fedevarers primærbestyrelse har truffet en anden afgørelse, som betyder, at der ikke er flertal for at arbejde med en model, hvor man omfordeler støtte til fordel for de små.



Jo, for i år er løbet kørt. Men det udelukker ikke, at vi kan tage det op igen til næste år. Det er en mulighed for alle EU-lande, blot de melder ind inden 1. august. Og sagen er, at jeg tror, at mange slet ikke kender til den mulighed, der er for at omfordele - hverken politikere eller organisationer. Det vil vi gerne fortælle mere om.



Vi mener, at man bør benytte sig af muligheden for at udbetale en højere støtte til de første hektar. EU giver mulighed for, at man kan omfordele op til 30 pct. af den direkte støtte ved at give mere støtte til de første op til 60 hektar. Både Frankrig og Tyskland har valgt at benytte muligheden i et vist omfang i erkendelse af, at de små landbrug har lige så store grundudgifter som store. Frankrig giver f.eks. forhøjet støtte til de første 52 hektar.



Ja, men vores forslag til Primærbestyrelsen var også langt mere moderat. Vi foreslog, at man omfordeler to procent af den direkte støtte ved at forhøje støtten til de første 15 hektar med ca. 5.000 kr. - eller godt 330 kroner pr. hektar.



Det ville jo være alle landmænd uanset størrelse, der fik den forhøjede støtte til de første hektar. Jeg mener, det ville være fair at kompensere de små landbrug. Startomkostningerne fylder mere hos dem end hos større landmænd.


Arbejder videre med sagen og fremlægger et godt forslag til næste år.

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle