Idavangs ejere tjente 60 mio. kr. til sig selv på svin i udlandet

Fem måneder med en svinepris i Rusland på over 20 kr. pr. kg giver Idavang koncernen et historisk stort overskud.

Over 600.000 slagtesvin er der produceret i Idavangs stalde i 2014. 309.000 i Litauen og 314.000 i Rusland.

Bid især godt mærke i de 314.000 slagtesvin fra Rusland. For de er solgt på det russiske marked, hvor svineprisen sidste år var så høj, at det nærmer sig et sandt økonomisk eventyr.

I de fem måneder fra maj til september solgte Idavang svinekød til priser, der ikke på noget tidspunkt lå under 20 kr. pr. kg. I de fem måneder solgte Idavang svinekød til gennemsnitlige priser på 21,77 kr., 20,27 kr., 21,78 kr., 21,05 kr. og 23,02 kr. pr kg. Slagtet vægt vel at mærke.

Derfor er det også lidt af en drøm at studere Idavang-koncernens årsregnskab for 2014, hvor der på flere nøgleposter meldes om historisk gode resultater:

  • En omsætning på 860 mio. kr.
  • Et overskud på 140 mio. kr.
  • En udbetaling til aktionærerne på 60 mio. kr.

»Jeg kan ikke andet end at være yderst tilfreds og glad,« lyder det fra Jytte Rosenmaj, der er medejer og næstformand for Idavang-koncernens bestyrelse.

At økonomien i Idavangs eventyr, der startede for 16 år siden, skulle blive så god, havde hun ikke forestillet sig. Dengang tog hun til Litauen sammen med tre andre danskere for at starte produktion af svin.

»Vi havde selvfølgelig ambitioner, da vi startede. Men det vi står med i dag, havde vi ikke på nogen måde set komme,« siger Jytte Rosenmaj.

»Vi mente, at vi havde nogle gode landbrugsfaglige kompetencer, og dem ville vi kombinere med at producere der, hvor efterspørgslen er. Vi anede ikke, om vi kunne få det til at fungere under så fremmede forhold som i Litauen, men det er lykkedes.«

I dag er produktionen i Litauen ikke Idavangs stærkeste ben. De russiske aktiviteter har langt større muskler.

»Det er ikke fordi, det går dårligt i Litauen. Slet ikke. Vores økonomi i Litauen er på niveau med en god dansk svineproduktion. Det går bare rigtig meget bedre i Rusland i kraft af svineprisen, der er høj som følge af det russiske stop for import af svinekød,« siger Jytte Rosenmaj.

Uden erfaringerne fra Litauen mener hun ikke, at Idavang havde haft erfaringer nok til at starte op i Rusland med succes.

»Jeg ville nødig have startet direkte i Rusland for 16 år siden. Det, tror jeg ikke, var gået godt. Der er så mange af vores erfaringer fra Litauen, som vi har haft glæde af i Rusland, siden vi startede der i 2008, og hvor produktionen nu er i fuld drift og til fantastiske priser.«

Pest-ramt farm snart klar igen

I Rupinskai i Litauen blev en af Idavangs 11 farme ramt af svinepest i juli sidste år, og 20.000 svin blev slagtet. En testproduktion er nu i gang i staldene, og det ventes, at de veterinære myndigheder giver tilladelse til igen at producere svin i fuld produktion til sommer.

For 2015 regner Idavang igen med et godt resultat. Dog ikke på helt det samme flotte niveau som 2014.

»Vi regner stadig med høje priser for svinekød på det russiske marked. Til gengæld venter vi lavere priser på det litauiske marked som følge af lavere priser i EU. I Litauen vil faldende foderpriser dog kompensere for faldet i svineprisen,« siger Jytte Rosenmaj.

Idavang ejes for 80 procents vedkommende af Jytte Rosenmaj, Ole Bjerremand Hansen, Carsten Lund Thomsen og Claus Baltersen. De sidste 20 procent ejes af Verdensbanken.

Faktaboks

Idavand 2014

  • Litauens største og Ruslands 20. største svineproducent 
  • 11 farme i Litauen 200.000 kvm stald
  • 2 farme i Rusland 133.000 kvm stald
  • 28.000 søer
  • 8.505 hektar
  • Dyrker 18 pct. af eget foder
  • 871 ansatte

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle