Imod strømmen: Bygger til slagtesvin

Finansiering af stalde er fortsat udfordrende for svinesektorens udvikling, mener DC-direktør og svineproducent, der ved hjælp af støtteordning og midler fra Vækstfonden er ved at færdigbygge ny stald til slagtesvin.

Til oktober sætter Johannes Kaasgaard de første grise ind i sin nybyggede slagtesvinestald på 140 meter på Skjern-egnen. Men det har holdt hårdt at komme dertil, fordi det ikke var nemt at få finansieringen i hus for den erfarne svineproducent.

Det var den utvetydige besked fra den 50-årige vestjyske svineproducent, da han tidligere på ugen deltog i Danske Svineproducenters årlige bankseminar, der samler et stor antal ansatte fra bank- og realkredit-sektoren.

»Jeg har præsenteret stalden til flere, og de siger: Det ser spændende ud, Johannes. Det kan være spændende at medvirke til. Men vi er nødt til at fortælle dig, at når du bygger til 3.500 kr. pr. stiplads, så vurderer vi det til 2.000 kr. pr. stiplads, og her i huset har vi en politik om, at den sidste udlånte krone skal ligge inden for 80 procents belåning«, sagde han og understregede, at hans udmelding ikke var en kritik af hans eget pengeinstitut.

Han påpegede samtidig, at det er muligt at bygge billigere, men hans staldprojekt har giver meromkostninger på grund af krav om miljøteknologier.

Kom nu ind i kampen

Johannes Kaasgaard stod ved seminaret ikke alene med sine frustrationer.

Nicolaj Nørgaard, direktør for Danish Crown Ejerservice, langede også ud efter finansverdenen.

»Jeg kan godt sparke lidt til jer. Vi har brug for nogle finansieringsmuligheder. Vi har altså stalde, der ikke kan blive bygget, fordi de ikke kan blive finansieret. Så kom nu ind i kampen«, sagde Nicolaj Nørgaard, der er stor tilhænger af billige stalde, direkte henvendt til de mange tilhørere.

Johannes Kaasgaard endte med at få pengene i hus til sin stald med plads til 28.000 slagtesvin årligt ved at gå til Vækstfonden.

1,1 mio. kr. finansierede han selv, et tilskud fra Moderniseringsstøtteordningen til slagtesvinestalde gav 5,9 mio. kr. DLR finansierer 11 mio. kr. og Vækstfonden står for de 6 mio. kr.

Johannes Kaasgaard glæder sig nu til at få fyldt sine stalde, så produktionen af slagtesvin kan gå fra 9.000 slagtesvin og salg af 30 kgs-grise til to aftagere til at opfede samtlige 28.000 dyr til slagtesvin, men han bekymrer sig også for unge landmænd, der kan få svært ved at investere i svin.

»Forskellen mellem den danske og tyske slagtesvinenotering og finansieringsmuligheder er der, hvor jeg ser de største udfordringer. Der er jo ingen unge landmænd, der kan få lov til at bygge, som jeg gør. Det er kun fordi, jeg har fået landingsbane (Johannes er halvskaldet, red.), jeg kan finansiere det her. Det er vi nødt til få en model for, så det kan lade sig gøre. Var muligheden først kommet om fem år, så havde jeg da bare sagt, at jeg ikke gad det bøvl. Så havde jeg bare slidt min bedrift ned eller gjort noget andet. Men det er spændende med byggeriet, det vil jeg gerne indrømme«, sagde Johannes Kaasgaard.

Faktaboks

Seks mio. i tilskud

  • Johannes Kaasgaard ved Skjern er en af relativt få slagtesvineproducenter, der for tiden vælger at udvikle sin slagtesvineproduktion.
  • Han har bl.a. via et stort tilskud på knap seks mio. kr. fra Moderniseringsstøtteordningen for slagtesvinestalde været i stand til at finansiere byggeriet på knap 7.200 stipladser.
  • Med udvidelsen kan han opfede alle svin selv.

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle