Ingen fare med dansk frugt og grønt

I seneste pesticid-kontrol fra Fødevare-styrelsen og DTU Fødevareinstituttet er danske fødevarer så godt som pesticidfri.

I den seneste pesticidrapport for fjerde kvartal 2018 er der ingen danske fødevarer, som overskrider grænseværdierne for pesticidrester. Faktisk er hele 20 forskellige fødevarer helt fri for pesticider, mens der i 11 fødevarer er fundet rester under grænseværdien (MRL).

Hvert kvartal rapporterer DTU Fødevareinstituttet og Fødevarestyrelsen resultater fra den danske pesticidkontrol af fødevarer. Kontrollen består af en række stikprøver og såkaldte ’mistankeprøver’. »Fødevarestyrelsens mistankeprøver er typisk prøver fra tredjelande, hvor vi erfaringsmæssigt finder flere pesticidrester og flere indhold over maksimalgrænseværdien«, siger specialkonsulent i fødevarestyrelsen, Annette Grossmann. Prøverne tages i alle typer af fødevarer, som sælges på det danske marked. I denne omgang er prøverne foretaget i frugt og grønt.

Dermed fortsætter udviklingen fra forrige rapport, hvor ingen danske havde pesticidrester over grænseværdien, og flere fødevarer også dengang var helt fri for pesticidrester.

Glæder Coop

Hos Coop vækker de danske resultater glæde. I sidste uge kunne landbrugsavisen.dk berette, at Coop selv ville foretage lignende stikprøver og desuden fastsætte deres egne grænseværdier på halvdelen af den EU-fastsatte grænseværdi. Dengang meddelte Coop, at de nye tiltag skulle sikre, at flere varer fremover bliver helt fri for pesticidrester, og at de mest problematiske pesticider slet ikke anvendes.

Derfor glæder tallene Coops CSR-chef, Thomas Roland.

»Det er glædelig,t at stikprøvekontrollen viser det billede, og det ligner også godt det billede, vi ser i vores egne stikprøver«, siger han og tilføjer:

»Man skal primært se nye krav som et ønske om at have et håndtag til at tage en dialog med de avlere, som eventuelt har problemer. Og det er ikke fordi, vi har set de problemer i Danmark«.

Faktaboks

Sådan fastsættes grænseværdier:

  • Fastsættes på EU-niveau
  • Udtryk for den højest tilladte restmængde af et givent pesticid i en afgrøde.
  • Når et pesticid skal godkendes til anvendelse på en afgrøde, indsender producenten en ansøgning.
  • I ansøgningen dokumenterer producenten, hvor stort restindholdet er i den modne afgrøde efter korrekt og effektiv anvendelse af midlet. 
  • Hvis dette restindhold ikke er skadeligt for mennesker, fastsættes MRL så tæt som muligt på det forventede restindhold.
  • MRL er oftest langt lavere, end man ville kunne tillade, hvis man udelukkende så på de sundhedsmæssige aspekter.
  • Er restindholdet skadeligt, godkendes ansøgningen ikke.

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle