Ingen rekordhøst af bær i år

Både udbyttet og økonomien for bærhøsten ligger på det jævne. Med undtagelse af kirsebærhøsten, som er katastrofal.

"Solbær og ribshøsten bliver en gennemsnitshøst, ikke en rekordhøst ligesom sidste år. Rødderne sidder dybt, og har derfor fået nok vand. Tørken gjorde dog, at der var et stort drys omkring afblomstningen," forklarer Karen Linddal Petersen, konsulent i GartneriRådgivningen.

Drysset har gjort, at antallet af bær er begrænset. Til gengæld er de tilbageværende bær rigtig store.

I gennemsnit har solbær- og ribsproducenterne høstet otte ton/hektar.

Selvom konsekvensen af tørken er, at producenterne har høstet færre bær, har tørken dog gjort høstarbejdet nemmere.

"Tørken har gjort, at den generelle bærhøst er rigtig sund. Der er ingen svamp, og det betyder, at der er blevet brugt et minimum af pesticider. Samtidig har bærrene været meget nemme at høste. Enkelte steder, hvor bærbuskene gror i sandjorden, har det dog været så tørt, at bærrene har fået tørkestress," siger Karen Linddal Petersen.

Mindste kirsebærhøst

Svend Jensen fra Danske Bær, som modtager 60-70 procent af alle bær i Danmark, vurderer at ribs- og solbærhøsten bliever meget stabil.

"Vi kommer til at høste 1.600 hektar solbær med omkring 7.000 ton bær, hvilket ligger meget tæt på gennemsnitshøsten de sidste ti år. Det samme er gældende for ribs, hvor vi forventer en høst på 2.000 ton, som ligger op af det normale niveau," forklarer Svend Jensen.

Høsten af surkirsebærrene bliver dog katastrofal ringe.

"Vi har aldrig oplevet så skidt et år. Kombinationen af en mild vinter og et forår med frost er virkelig dårlig. Vandet i knopperne frøs simpelthen. Det betyder, at vi kun høster 2.000 ton i år mod 17.000 ton sidste år," fortæller Svend Jensen. Danske Bær er et landsdækkende andelsselskab, som producerer bær til saft, marmelade, mv.

Gode år for solbær

Økonomisk er ribs meget stabilt, hvor producenterne regner med at få omkring 2-3 kr/kg.

Solbær har til gengæld været på noget af en økonomisk rutschetur.

"Der har længe været en overproduktion af bær i Europa, hvor producenter kun fik 1-2 kr/kg. I 2006 vendte det dog, da Polen, som er den største producent, havde store frostskader. Det gav os modet tilbage, da vi pludselig fik syv kr/kg. I år er prisen ikke sat endnu, men producenterne på det polske marked får 4-4,5 kr/kg," siger Svend Jensen.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle