Jorden er stadig billig i Rumænien

Vil du købe billig landbrugsjord, så led uden for landets grænser. Selv inden for et relativt lille geografisk område som Europa er der stadig stor prisforskel på landbrugsjord.

En prissammenligning hen over landegrænserne i Europa viser markant forskel på, hvad landmanden skal betale for landbrugsjord. Danmark ligger i toppen, og det kunne måske få investeringslystne landmænd til at søge mod udlandet.

Tal fra Dansk Landbrugsrådgivning viser, at den gennemsnitlige jordpris per hektar varierer voldsomt, alt efter hvilket land i Europa man befinder sig i.

Danmark er dyrest

Danmark er med en omtrentlig hektarpris på 200.000 danske kroner i en klar førerposition, når det gælder høje jordpriser. Dermed skal en dansk landmand med udvidelsestanker have otte gange så stor en pung med i banken, sammenlignet med et tilsvarende køb i Rumænien.

Jordprisen i England ligger en smule under det danske gennemsnit med en hektarpris på 125-150.000. Sverige kommer lige efter med priser i nærheden af 125.000 danske kroner per hektar. Prisen på jord i Polen og Frankrig er omkring 50-75.000 kroner per hektar, mens Letlands jordpris omkring 30-40.000 ligger over niveauet i både Bulgarien og Rumænien.

Ifølge direktør Torben Rifbjerg fra DLBR Advice, der rådgiver landmænd med mod på et udlandseventyr, er der tale om ganske udmærket landbrugsjord.

Han vurderer, at priserne på landbrugsjord i både Polen og Rumænien er steget med omkring 50 procent de sidste par år, men det er fra et relativt lavt niveau, og derfor ligger priserne stadig mellem 70 og 80 procent under de danske priser.

Snæver kreds

Prisen i England har også været kraftigt stigende de sidste år, mens jordpriserne i Sverige har været mere moderate, selvom der har været en stigende interesse for broderlandet fra danske købere.

Den stadig relativt lave pris på jord skyldes, at landbrug og den tilhørende jord stadig primært sælges inden for en ret snæver kreds af købere. Dermed kan det være svært at finde egnede arealer til nye købere i mange af de potentielle lavprislande.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle