Kæmpe slowjuicer udvinder græsprotein

I 2022 vil BioRefines nystartede fabrik i Nybro i Varde kunne aftage græs fra 2.500 hektar jord og gøre det til 7.000 ton græsprotein-pulver.

Normalt står en slowjuicer på køkkenbordene, men hos BioRefine A/S står en temmelig forvokset udgave af den udbredte køkkenmaskine foran en stor fabriksbygning. Her knuser den i en infernalsk larm græs med sin motor på 500 hestekræfter.

Den forvoksede slowjuicer er på vej til at blive hjertet i fremstillingen af klimavenligt græsprotein på en tidligere grøntpillefabrik i Nybro nær Varde.

»Vi kan få flere proteiner ud ved at presse græsset til juice, fordi det åbner græsset bedre«, nærmest råber vicedirektør i DLG og CEO for BioRefine A/S, Vagn Hundebøll, for at overdøve larmen, mens vi står på inspektionsgangen, hvorfra man kan se direkte ned i juiceren.

Den udvundne saft føres fra udendørsanlægget ind i fabriksbygningen, hvor den ad flere omgange centrifugeres, tørres og til sidst med en proteinandel på 50 pct. fyldes på bigbags.

Fredag indviede BioRefine sit nye bioraffineringsanlæg i Nybro. Selskabet ejes af DLG med 50 pct. samt Danish Agro og DLF med hver 25 pct. Aktionærkredsen har investeret cirka 30 mio. kr. i anlægget, der skal producere græsprotein som afløsning for importeret soja.

I fjor indviede Vestjyllands Andel, Ausumgaard, Seges og R&D Engineering & Automation et tilsvarende projekt på Ausumgård syd for Struer. Begge anlæg har fået støtte fra GUDP-puljen.

Slowjuiceren hos BioRefine er et af de få steder, hvor de to projektet adskiller sig teknologisk, men ellers bygger de begge på en raffineringsteknologi udviklet hos AU Foulum.

Opgaven for BioRefine bliver nu at bygge en forretning, der kan skaleres op, og derfor er det ifølge Vagn Hundebøll vigtigt i første omgang at få konstrueret en holdbar forretningsmodel.

Fugle på taget

»Mange af vores tanker og potentialer er stadig fugle på taget. Men i første omgang er opgaven at erstatte den proteinkilde, vi får fra økologisk soja, som vi i dag importerer fra Kina, for her vil vi kunne være konkurrencedygtige«, siger Vagn Hundebøll.

Fabrikken i Nybro skal, når det kommer op på marchhastighed, producere 7.000 ton græsprotein fra 2.500 hektar jord. For at erstatte al økologisk soja vil det kræve en årlig produktion på 100.000 ton græsprotein og et areal med 50.000 hektar græs i nærområdet.

»Det ligger også inden for rækkevidde«, siger Vagn Hundebøll.

En af forudsætningerne for at nå målet er at få råvaredelen på plads. Det kræver f.eks., at flere landmænd omlægger produktionen til græs.

»Vi vil ifølge vores business case være i stand til at give landmændene en afregningspris, der er konkurrencedygtig. Men det er dyrt at omlægge, så for at få accelereret udviklingen vil der blive behov for en form for omlægningstilskud til avlerne«, siger han.

Derudover kommer det for BioRefines til at handle om at udvide forretningsmulighederne. Bl.a. kan restproduktet - græsfibrene - videreudnyttes.

»Lige nu sælger vi dem til biogasproduktionen, men man kan også forestille sig græsfibrene brugt på anden vis«, siger han.

For at fremtidssikre anlægget i Nybro yderligere er det allerede godkendt til human produktion. Indtil videre er græsproteinen dog kun at finde i enkelte foderblandinger.

Faktaboks

Tre positive effekter

  • Klimavenligt: Marker, der omlægges fra etårige afgrøder til græs og lucerne, kan stå i tre-fire år og dermed opsamle et ton CO2 pr. hektar om året.
  • Miljøskånsomt: Nitratudvaskningen ved flerårige afgrøder er markant mindre.
  • Sporbarhed: Proteinen kan spores tilbage til den enkelte landmand og mark.

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle