Kalvekøkkenet der redder liv

Ny Farmtest fortæller alt om kalvekøkkenets indretning, opbevaring af mælk, rengøring - og er en vejviser til, hvordan man får flere levende kalve.

Skal det være et HTH eller måske et udekøkken?

Et af de underfundige spørgsmål, der stilles i en ny Farmtest af kalvekøkkener, som netop er udkommet. Farmtesten besvarer nu selv spørgsmålet: Kalvekøkkenet skal være frostfrit, så et udekøkken er næppe sagen.

Men ellers kan kalvekøkkenet indrettes i eksisterende eller i nybyggede rum - bare der er mere end 25 kvadratmeter og afløb i gulvet.

Selve begrebet kalvekøkken er så nyt, at det næppe har fundet vej til ordbog over det danske sprog, men de fleste mælkeproducenter ved, hvad det er: Et lokale, hvor man kan håndtere mælk og råmælk, gøre skåle rene og tilberede mælk af mælkepulver.

I alt 10 bedrifter er besøgt og ejerne interviewet i forbindelse med Farmtesten, udført af Inger Dalgård, Dansk Kvæg.

Grundig vejledning

I virkeligheden er Farmtesten så grundig en beskrivelse af, hvordan man håndterer mælk og hygiejne i forbindelse med kalve, at den burde indgå som en obligatorisk del af pensum på landbrugsskolernes kvæghold, og være fast aftenlæsning for kalvepassere i hele landet.

Den trykkes imidlertid kun i 50 eksemplarer, men kan dog findes på internettet på siderne www.landmand.dk/kvaeg.

class="subb">Oversigt

 

Ud over forslag til, hvordan kalvekøkkenet kan indrettes, indeholder Farmtesten også en oversigt over, hvilke pasteuriseringsanlæg, der er på markedet. Testen nævner, at man kan opbevare mælken i køleskab eller fryser, men kommer ikke ind på diskussionen af, om de hvide blodlegemer ødelægges ved nedfrysning.

Der er også en gennemgang af de fleste mælke/mixervogne, der er på markedet. Der er ikke en vurdering af de enkelte vognes fordele og ulemper - for eksempel hvor lette eller besværlige, de er at gøre rene - men der er en nøje gennemgang af forskellige systemer, der kan bruges når mælken skal tappes op i skålene.

Det koster det

Selvfølgelig skal man investere en del penge i kalvekøkken. Men ikke mere end at pengene hurtigt er tjent hjem på de flere kalve, som overlever, hvis kalvekøkkenet også bruges korrekt.

Farmtesten giver en fin oversigt over, hvad de forskellige elementer i et kalvekøkken koster, og peger på muligheden for at investere i brugt udstyr der fungerer lige så godt som nyt.

 

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle