Ny Farmtest fortæller alt om kalvekøkkenets indretning, opbevaring af mælk, rengøring - og er en vejviser til, hvordan man får flere levende kalve.
Skal det være et HTH eller måske et udekøkken?
Et af de underfundige spørgsmål, der stilles i en ny Farmtest af kalvekøkkener, som netop er udkommet. Farmtesten besvarer nu selv spørgsmålet: Kalvekøkkenet skal være frostfrit, så et udekøkken er næppe sagen.
Men ellers kan kalvekøkkenet indrettes i eksisterende eller i nybyggede rum - bare der er mere end 25 kvadratmeter og afløb i gulvet.
Selve begrebet kalvekøkken er så nyt, at det næppe har fundet vej til ordbog over det danske sprog, men de fleste mælkeproducenter ved, hvad det er: Et lokale, hvor man kan håndtere mælk og råmælk, gøre skåle rene og tilberede mælk af mælkepulver.
I alt 10 bedrifter er besøgt og ejerne interviewet i forbindelse med Farmtesten, udført af Inger Dalgård, Dansk Kvæg.
Grundig vejledning
I virkeligheden er Farmtesten så grundig en beskrivelse af, hvordan man håndterer mælk og hygiejne i forbindelse med kalve, at den burde indgå som en obligatorisk del af pensum på landbrugsskolernes kvæghold, og være fast aftenlæsning for kalvepassere i hele landet.
Den trykkes imidlertid kun i 50 eksemplarer, men kan dog findes på internettet på siderne www.landmand.dk/kvaeg.
Det koster det