Kan landbruget levere bedre svinevelfærd?

Vi spørger Erik Larsen, formand for Landbrug & Fødevarer, Svineproduktion.

Det er svært at svare entydigt på, og der er kommer i alt fald ikke nogen snuptagsløsninger, bare fordi vi har fået en ny minister. Han har allerede meldt meget kraftigt ud om de ting, vi skal diskutere. Men de emner, der er på bordet, er alle sammen nogle, vi selv har arbejdet med i årevis sammen med forskere og universiteter. Og det arbejde vil vi fortsætte.



Vi skal forholde os til fem punkter: Dødelighed hos smågrise, kastration, halekupering, mavesår hos søer og løsdrift i farestalden. Med hensyn til det første emne: dødelighed hos pattegrise, kan det undre mig, at Dan Jørgensen går så meget efter det punkt. Vi danske svineproducenter ligger allerede blandt verdens to-tre bedste. For mig at se er det derfor langt mere presserende at tale om vækst og arbejdspladser.



Jeg glæder mig til det. Vi har fornylig holdt møde med fødevareministeren, og han kan godt se, at vi skal have vækst. Så må vi se, om vi kan styrke væksten og dyrevelfærden samtidig. For mig er det afgørende at holde fast i, at vi er et erhverv, som skal have vækst. Danske svineproducenter er i en situation, hvor vi har så mange omkostninger og særbyrder i forhold til vores konkurrenter, at vi ikke har mulighed for at påtage os nye omkostninger.



Man kan altid gøre det lidt bedre og jeg har selvfølgelig også nogle input. Men dem vil jeg ikke drøfte i pressen før mødet. Det fremmer ikke mulighederne for at samarbejde, hvis man positionerer sig meget kraftigt i aviserne, allerede inden man mødes, sådan som dyrevelfærdsorganisationerne har gjort det.

Dyrevelfærd er et bredt emne. Dér, hvor vi ser de store forskelle mellem de bedste og de ringeste resultater, der kan vi blive bedre til at sparre med hinanden. F.eks. når det gælder dødelighed i smågriseproduktionen, der er springene meget store. De områder, hvor alle ligger tæt på hinanden, er det straks sværere at gøre mere ved.

hac

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle