Klar med krav til ministeren

»Fødevareministeren må komme med løsninger, så vi fortsat kan have svineproduktion i Danmark,« mener VSPs nye formand, Erik Larsen.

Som Danish Crowns repræsentant i Videncenter for Svineproduktion, VSP, var der løftede øjenbryn, da Erik Larsen for knap en måned siden blev valgt som formand. Men rollen som svineproducenternes talerør falder ham naturlig.

Erik Larsen er svineproducent fra Dalmose i Vestsjælland, og ansættelsen af to nye medarbejdere er netop faldet på plads - den ene efter at Erik Larsen satte sig i formandsstolen.

»Nu skal jeg have afviklet de forpligtelser, der er tilbage fra jeg var Danish Crowns repræsentant i bestyrelsen. Det vil ske hurtigt, så jeg bliver helt fri til at udtale mig som Landbrug & Fødevarers repræsentant,« siger Erik Larsen. Den nye formand er indtrådt i L&Fs primærbestyrelse.

Udtaleret

Blandt de opgaver, der står først for at skulle løses, er en strid med VSP-medlemmet foreningen Danske Svineproducenter, som har været ude med kritik af, at L&F-formand Martin Merrild udtalte sig om forhold, der angår levende svin. Foreningen mener, at det er brud på aftalen fra 2009 om udtaleretten.

»Det er helt korrekt, at der er en aftale i VSP om udtaleret og hvem, man refererer til. Den har udviklet sig en smule over tid, og vi er enige om, at den skal genforhandles. Det gør vi i de nærmeste dage og håber, vi har en aftale, når vi har bestyrelsesmøde 12. marts. Men det er ikke et spørgsmål, som jeg vil debattere i pressen,« siger Erik Larsen. Han lægger dog ikke skjul på, at han mener, at Landbrug & Fødevarers formand skal kunne udtale sig om levende svin i debatter i medierne.

»Det skal Martin (L&F formand Martin Merrild, red.) og jeg nok finde ud af,« siger Erik Larsen.

Skæv start på året

Erik Larsen har allerede flere møder i kalenderen med fødevareminister Dan Jørgensen, som tiltrådte kort før jul.

»Vi har nye regnskabstal, der viser, at svineproducenternes indtjening er dårligere, end vi troede for blot et halvt år siden. Dan Jørgensen ønsker dyrevelfærd, og det er vi også klar til at bidrage til. Men vi skal også have mulighed for vækst, ellers har erhvervet svært ved at komme videre. Vi har mange ekstra omkostninger i form af særbyrder,« siger Erik Larsen.

Han peger på forhøjelse af kvælstofnormen som den letteste måde at forbedre økonomien i svineproduktionen. Det vil giver forbedret proteinindhold i foderkornet og mindske behovet for importeret soja.

»Kortere sagsbehandlingstid for miljøgodkendelser er også et ønske, vi har med til ministeren. Vi har identificeret ti kommuner, hvor der stadig er problemer,« siger han.

Til gengæld er han positiv over for ministerens ønsker om forbedret dyrevelfærd.

»Vi skal blot huske på, at tiltagene først kan komme til at virke over tid. Kurven over dødeligheden for smågrise er knækket, men indsatsen vil først slå fuldt igennem fra 2020. Desuden er det fem år for tidligt at beslutte en særbyrde som kravet om løsgående søer i løbeafdelingen,« siger han.

»Det vil give ekstra omkostninger på 15 til 18 kroner pr. gris. Hvis der ikke er økonomi i produktionen, så bliver den afviklet,« siger Erik Larsen.

Kravet om løse søer i løbeafdelingen træder i kraft 1. januar 2015.

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle