Klar til den perfekte høst

For 23-årige Kenneth Bergholdt begynder den ultimative høst i det nordlige USA om en uge - og forventningerne er tårnhøje.

I Minnesota føler landmændene sig heldige. Om en uge sætter høsten af vårbyggen for alvor ind, og vejrguderne har været aldeles generøse i år.

"Når kornet har råbt på vand, så er vandet kommet. Og nu, hvor høsten er lige om hjørnet, skinner solen helt vildt," fortæller Kenneth Bjerholdt.

Gennem Travel to Farm er han sammen med en kammerat taget til en farm i Thief River Falls i Minnesota. Yaggie Farm, som stedet hedder, har 10.000 acres, hvilket svarer til mere end 4.000 hektar. Kenneth Bergholdt har sået en tredjedel af arealet alene mand. Det betyder, at han har arbejdet 10-12 timer om dagen i den tid, han har været i USA, som begyndte i marts og slutter i december.

"Jeg kommer fra Geestrup ved Toftlund i Sønderjylland, men herovre bor jeg virkelig ude på 'Lars Tyndskids mark'. Når jeg står på marken, kan jeg se mange kilometer til hver side uden at se et eneste træ," fortæller Kenneth Bergholdt.

Høsten ligger langt

over niveau

Den store amerikaner-høst er den egentlige grund til, at Kenneth tog til USA. Selvom han går en stressende tid i møde, bliver høsten lige til at gå til.

"Når jeg kører ud på markerne, får jeg virkelig noget fra hånden. I Danmark kan en mark sagtens være både seks- og syvkantede. Her er alle markerne kvadratiske. Du skal ikke lave kiler og skidt og skrammel men bare drøne derudaf. Jeg regner med, at høsten bliver meget nem at gå til, så jeg glæder mig rigtig meget," siger han.

Sammen med sin chef, Kevin Yaggie, spår Kenneth Bergholdt, at udbytterne kommer til at ligge langt over niveau.

"Kornet står kanon, og vi kommer til at høste 3,8 ton vårbyg pr. hektar mod de normale 2,8 ton. Hveden ligger normalt på 3,8 ton pr.hektar, men i år kommer vi til at høste 4,4 ton pr. hektar."

Helt så smukt står sojabønnerne dog ikke. Det er ellers Yaggie Farms største afgrøde.

"Sojabønnerne står en smule tørt. Selvom det ikke er kritisabelt, kan jeg se nogle gule felter på markerne," fortæller Kenneth Bergholdt.

Enormt forbrug af RoundUp

Størrelserne på markerne er den største forskel på Danmark og USA - men ikke den eneste forskel.

Kenneth Bergholdt er meget overrasket over, hvor langt amerikanerne vil gå for at få den perfekte høst.

"I Danmark bruger vi kun RoundUp til at bekæmpe ukrudt. Herovre kører amerikanerne det ud på afgrøder, som skal sælges. De tager det ikke så tungt, og det betyder selvfølgelig også, at vi får nogle ekstremt rene afgrøder," siger Kenneth Bergholdt.

Yaggie-farmen adskiller sig også ved at have en sekretær som blandt andet overvåger kornpriser og vejret.

"Jeg er fascineret af, at de kan holde fuldstændig øje med vejret. Når vi er i marken, kigger sekretæren på satellitbilleder. Det betyder, at hun på minuttet kan sige, hvornår det begynder at regne," fortæller han.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle