Klimaløsninger er også landbrugsløsninger

Det er klimatider derude. Overalt hvor man kommer, kan man købe klimavenlige løsninger - nu er turen også kommet til klimavenlige julegaver i form af regnskovsaktier og lignende.

I landbruget har vi i mange år arbejdet for at minimere vores klimabelastning ¿ også længe før vi vidste, at der var noget der hed sådan. Energibesparelser, foderoptimering og andre, grønne løsninger har været en naturlig del af vores arbejdsdag i mange år.

Det er næsten umuligt at lave en generel formel for klimavenligt landbrug. Det handler meget om at udnytte de muligheder, man har til rådighed hver især. Men i modsætning til andre erhverv kan vi i landbruget bryste os af at være leverandører til en af de helt store løsninger på verdens klimaproblemer.

Det er naturligvis biomasse, jeg tænker på. Biomasse i form af energiafgrøder, halm, gylle eller slagteriaffald. Mulighederne er mange.

Denne gang har vi fat i den lange ende. Al respekt for elbiler, vindmøller og solceller - men det er landbruget, der leverer næsten tre fjerdedele af den vedvarende energi, der produceres i Danmark. Og vi kan tre- til femdoble produktionen, uden at det vil komme til at gå ud over vores fødevareproduktion.

Det bizarre er, at selv om vi leverer den råvare, der kan erstatte olie, kul og naturgas, så er det slet ikke os der får godskrevet klimareduktionen i det store regnskab. Restprodukterne fra vores fødevareproduktion anerkendes i dag ikke som en ressource, men bliver i mange tilfælde betragtet som affald. Affald, man skal betale for at komme af med, men som sagtens kunne indgå som råvare i energiproduktionen og dermed både bidrage til landmændenes indtjening og til at fortrænge fossile brændsler.

Lige nu raser klimatopmødet, og for os er det en unik chance for at vise hele verden, hvad vi kan.

Der er et globalt fødevarebehov, som vi ikke kan ændre på, men vi kan bidrage til at sikre, at produktionen sker på så bæredygtigt et grundlag som muligt. De seneste 20 års miljøarbejde har bidraget til, at landbruget som eneste sektor har formået at reducere sin klimabelastning markant. Husdyrproduktionen i Danmark er en af verdens mest klimaeffektive med en af de laveste CO2-udledninger i Europa pr. kilo produceret svinekød og mælk. Derfor giver det god mening at sikre en fremtidig husdyrproduktion i Danmark - og at gøre vores viden til en salgsvare. Det er noget, der vil komme os til gode fremover, for jeg tror, at klima vil blive et konkurrenceparameter - hvis det ikke allerede er tilfældet. Så måske er det næste år - eller måske mere realistisk lidt længere ude i fremtiden - at man vil se reklamer for klimavenlige julegaver i form af danske landbrugsaktier.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle