Kommunerne skal have en politik for landdistrikterne

Landdistrikternes Fællesråd og KL er enig med landdistriktsministeren i, at kommunerne er en vigtig spiller for udvikling i yderområderne.

Landdistrikternes Fællesråd og KL bakker by-, bolig- og landdistriktsminister Carsten Hansen (S) op i, at det er vigtigt, at kommunerne har en politik for landdistrikterne. Det meldte ministeren ud i sidste uges LandbrugsAvisen, hvor han også fortalte, at han vil nedsætte et udrykningshold, der kan hjælpe kommunerne med at lave en politik for landdistrikterne.

»Det er vigtigt, at kommunerne har en politik for landdistrikterne og agerer efter den. Den skal bruges som et aktivt redskab, og det er godt, hvis den er synlig og inkorporeret i de øvrige politikker i kommunen. Men landdistriktspolitik gør det ikke alene, et landdistriktsudvalg i kommunerne er også et godt redskab,« siger Steffen Damsgaard, formand for Landdistrikternes Fællesråd.

 

Han fremhæver, at det ikke kun er kommunernes ansvar at skabe udvikling i landdistrikterne.

»Det er vigtigt, at den kommunale indsats er synlig, effektiv og vil skabe forandringer. Men den skal indgå i tæt samarbejde med stat, regioner og andre interessenter. For eksempel har Landdistrikternes Fællesråd kompetencer og viden, vi gerne vil byde ind med,« siger han.

Han mener lige som Carsten Hansen, at nogle kommuner er gode til at skabe udvikling i landdistrikterne, mens andre ikke er nær så gode til at gøre landdistrikterne attraktive.

»Der er nogle kommuner, som måske ikke helt har opdaget, hvilke muligheder der er for at skabe udvikling,« siger han

Ikke behov for mere

Formand for Teknik og Miljø i KL Martin Damm (V) er enig med ministeren og fællesrådet i, at kommunerne er essentielle, når man taler om landdistriktspolitik.

»Det er vigtigt, at kommunerne overvejer, hvordan de vil skabe udvikling i kommunen - både i byer og landdistrikter. Og det er klart, at for kommuner med store landdistrikter er det en afgørende del af deres politik,« siger han.

Han mener dog ikke, at der er behov for yderligere tiltag.

»Det er jo ikke noget, man behøver lovgive om. Alle de kommuner, der har landdistrikter, og hvor det er relevant at have en tanke om, hvad man skal gøre her, har en. Så er det lige meget, om det bliver kaldt for en særlig landdistriktspolitik, eller om det er bygget ind i andre politikker,« siger han.

Han er selv borgmester i Kalundborg Kommune.

»Vi har relativt store landdistrikter, og vi har sågar et landdistriktsudvalg, hvor der sidder både folk fra lokalområdet og andre interessenter. Landdistrikterne indgår som en integreret del i planlægningen i kommunen i almindelighed,« siger han.

mle@landbrugsmedierne.dk 
33 39 47 50

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle