Konsulenten skal nu melde skattefusk

Alle rådgivere har pligt til at indberette til politiet. Som landmand vil man først opdage indbretningen, når myndighederne banker på døren.

Har du været lidt kreativ med skatten, ’glemt’ at indberette jagtlejen, solgt en sort gris eller lidt flere jordbær end registreret, kan det få store konsekvenser, hvis din konsulent opdager det. Efter de nye regler om hvidvask er det nemlig præciseret, at både revisorer og skatterådgivere har pligt til at indberette viden om skatteunddragelse til myndighederne.

Da det i sagens natur er forbudt at snyde i skat, og ingen naturligvis snyder med vilje, må vi ty til et tænkt eksempel for at illustrere, hvordan reglerne skal tolkes: En rådgivningsvirksomhed får en ny kunde 1. december 2018. Landmanden har en jagtlejeindtægt for indkomståret 2017 på 30.000 kr., penge, som han ikke har selvangivet. Men da jagtlejen er skattepligtig indkomst, og den ikke er selvangivet rettidigt, er der tale om skatteunddragelse, uanset om det er med vilje eller skyldes en fejl. Og det opdager den grundige skatterådgiver.

Her er loven så lidt spidsfindig, for rådgiveren har ikke pligt til at anmelde unddragelsen til Skattestyrelsen. Unddragelsen skal derimod indberettes til SØIK, Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet.

Straffes med bøde

»Rådgiveren kan få en bøde, hvis han eller hun ikke overholder hvidvaskreglerne. Vi kender ikke bødens størrelse, men man skal være opmærksom på, at der ikke er nogen bagatelgrænse. Indberetningspligten ophører først, når der er gået fem år«, fortæller skattekonsulent Lone Hauge, Seges.

Med de skærpede hvidvaskregler kan man som rådgiver ikke vælge at lukke øjnene. Er ulovlighederne først opdaget, er der ingen vej udenom, - de skal indberettes til politiet.

Tavshedspligt

Der er tavshedspligt forbundet med indberetningen. Det skal forstås sådan, at den enkelte rådgiver ikke må fortælle sin kunde, at der er sket indberetning til SØIK. På den måde vil man som landmand heller ikke være klar over, om man er blevet meldt til myndighederne eller ej.

Indberetning skal foretages, uanset om den konkrete kunde fik lavet regnskab i rådgivningsvirksomheden det år, hvor skatteunddragelsen skete, eller ej.

»Selv om bøden er beskeden, er det vigtigt, at den enkelte rådgivningsvirksomhed er sig sit ansvar bevidst. Der er meget mere end en bøde på spil – nemlig renomméet og det fremtidige forretningsgrundlag for rådgivningsvirksomheder inden for DLBR«, siger Lone Hauge.

Faktaboks

Skat: Unddragelse og underretningspligt

  • Skatteunddragelse er forsætlig eller groft uagtsom overtrædelse 
af skattelovgivningens regler, momslovgivningens regler, toldlovgivningens regler og afgiftslove som elafgiftsloven, registreringsafgiftsloven og brændstofforbrugsafgiftsloven.
  • Skattekonsulenten har pligt til at indberette viden om skatteunddragelse til SØIK. Indberetningerne gives videre til Skattestyrelsen, der har en særlig kontrolgruppe, som undersøger indberetningerne. 

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle