Kornhøst: Samme værdi som sidste år

Det ene år katastrofehøst, det næste år tæt på rekord – men kornhøsten er omtrent det samme værd målt i kr.

Alle husker, hvor dårlig høsten blev i tørkeåret 2018 målt i hkg. I år jubler de fleste til gengæld over udbyttet.

Hvor sidste års kornhøst blev gjort op til 7 mio. ton, viser den seneste justering af kornhøst 2019 ifølge LandbrugsAvisens høstprognose en kornhøst på 9,9 mio. ton – meget tæt på den hidtidige rekord på 10,1 mio. ton.

Det kan man glæde sig over, men nok så vigtig er høstens værdi, og den overrasker.

For mens de 7 mio. ton korn sidste år var 10,9 mia. kr. værd, er de 9,9 mio. ton i år 11,2 mia. kr. værd. Altså stort set det samme.

Høstens værdi er opgjort ud fra høstens størrelse og prisen på korn 4. september begge år.

Havde prisen været uændret siden sidste år, havde årets høst været 4 mia. kr. mere værd i år.

Store prisfald

Det, der tæller, er især prisen på de store afgrøder vinterhvede og vårbyg. Forskellen mellem sidste år og i år er cirka 37 kr. pr. hkg hvede og 47 kr. pr. hkg vårbyg, og da overskuddet jo ligger i de yderste kr. af prisen, gør det en kæmpe forskel for planteavleren.

Når man regner rapsen med, ser det dog alligevel lidt bedre ud i år. Prisen ab gård er omtrent den samme som i 2018, men udbytterne betydeligt bedre og otte procent over normalen.

Plus 200.000 kr.

For en planteavler med gennemsnitsudbytter og med 300 hektar fordelt på 50 procent vinterhvede og en fjerdedel af henholdsvis vårbyg og raps bliver resultatet derfor alligevel bedre i år. 4. september sidste år var vedkommendes avl 2,7 mio. kr. værd, mens den i år er 2,9 mio. kr. værd.

9,9 mio. ton

Ellers er årets kornhøst stort set i hus (98 procent). Høstens forventede størrelse er nu 9,9 mio. ton. Med de sidste høstresultater og siden den første prognose for en uge siden, er den nedjusteret med 0,1 mio. ton.

Den største udfordring på falderebet er den resterende halm, som stadig ligger tilbage på flere af markerne, fordi større nedbørsmængder har forhindret bjærgningen, og mange steder må den opgives, hvis den ikke er bjærget endnu, vurderer planteavlsrådgiver Daniel Damhus fra LMO.

Fra kanon til torden

Set i tilbageblik blev årets høst skudt i gang med kanon høstvejr. Derefter røg Danmark ind i et par regnfulde uger, hvor høsten nærmest stod stille. For et par uger siden klarede vejret op igen, så der kom drøn på høsten igen, men nu tæt på den endelige afslutning af årets kornhøst er den gal igen. Tilfældige regnbyger rundt om i landet udfordrer det afsluttende høstarbejde, så planteavlskonsulenterne stadig ikke kan melde om en 100 pct. afsluttet kornhøst. Det drejer sig dog kun om få procent af kornafgrøderne i Jylland, der stadig ikke er hentet hjem.

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle