Krævende og lovende landbrugsland

Med en svinenotering på 25 kr. pr. kg og en jordleje på omkring 120 kr. om året pr. hektar er Ukraine interessant for danske landmænd. Men det kræver hårdt arbejde at få succes i landet.

Man skal ikke tage til Ukraine i jagten på en let og hurtig gevinst. I stedet skal man være indstillet på en udfordrende opstartsfase i et marked, hvor man skal være til stede og arbejde hårdt. Men gør man det, er mulighederne for gevinst store i en tid, hvor afregningen på landbrugsvarer skyder i vejret.

"Ukraine importerer cirka 60 procent af sine fødevarer, så det siger sig selv, at muligheden for at afsætte til hjemmemarkedet er godt - hvilket for eksempel en svinenotering på cirka 25 kr. pr. kg jo også vidner om," siger Søren Engelbrecht Hansen, leder af Eksportrådets handelsafdeling på den danske ambassade i Kiev.

Plads til flere svineproducenter

Netop det gode hjemmemarked er en af de helt store fordele ved Ukraine ifølge Søren Engelbrecht Hansen:

"Med en befolkning på 45,6 millioner, herunder 3,7 mio. i hovedstaden Kiev, er der et kæmpe marked. Købekraften er på vej op, og især den voksende middelklasse efterspørger i stigende grad fødevarer af høj kvalitet."

Det seneste år har den ukrainske økonomi oplevet en vækst på syv procent, og at efterspørgslen efter nye produkter er til stede, ser man overalt i gadebilledet i Kiev, hvor dyre biler som Mercedes og Lexus holder parkeret foran mærkevarebutikker som Nike, Adidas og Zara. Et købsforbrug der også afspejler sig i supermarkederne, hvor flere og flere forbrugere går efter delikatesser og kød af gode udskæringer.

"Ukraine producerer langt fra nok svinekød til at mætte hjemmemarkedet. Min vurdering er, at der kunne være plads til 30 danske svineproduktioner i stor skala herovre, hvor der i dag er seks danske svineproduktioner i landet. Markedet herovre kan i hvert fald sagtens bære det - men som landmand skal man dog være klar over, at det er et krævende marked at begive sig ind på," siger Søren Engelbrecht Hansen.

Billig leje

Blandt andet lider Ukraine under en stor mangel på kvalificeret arbejdskraft - især mellemledere og ledere er der mangel på - og landet er også præget af en del bureaukrati.

"Der er ingen tvivl om, at det er mere besværligt at starte op i Ukraine, end det er i f.eks. Polen. Det kræver, at man er til stede herovre, og at man er meget opmærksom på, hvem man samarbejder med. Men i forhold til f.eks. Rusland vil jeg dog sige, at Ukraine er et nemmere marked," siger Søren Engelbrecht Hansen.

Det kan dog også virke som en stopklods på danske landmænd, at man kun kan leje jorden i Ukraine. Ikke eje den.

"Det kan give problemer for danske landmænd, at de ikke kan stille jorden som sikkerhed, når de vil finansiere deres investeringer herovre. Men man skal dog huske på, at lejen er meget billig, og at man godt kan købe bygningerne på jorden," siger Søren Engelbrecht Hansen.

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle