Kulde udsætter majssåningen i nord

I hele landet er den tidligt såede majs kommet op nu og har to blade. Flere steder er der sprøjtet mod ukrudt første gang. Men længst mod nord har kulde bremset såningen.

Majsen kigger nu frem på de marker, som er sået i april, selvom det stadig er koldt.

I Horsens-området, hvor cirka 60 procent af majsen var sået i sidste uge, er lerjorden flere steder stadig for våd til, at der kan sås. Det skyldes det skybrud, som ramte området for et par uger siden. Og i flere af de majsmarker, der var sået da regnen faldt, er der skyllerender, som enkelte steder er så store, at omsåning kan komme på tale.

Kold jord i Nordjylland

I Nordjylland er der blevet sået en del majs i den sidste uge. Men der mangler stadig noget, før al majsen er etableret.

Den sene såning skyldes jordtemperaturen, som først på ugen i nogle områder var på blot 6-7 grader, og som i løbet af natten sneg sig helt ned til 2,5 grader. Det giver svag vækst i majsen, og mange steder sprøjtes der med glyphosat, da majsen endnu ikke er kommet op.

»Vi mangler noget varme og må væbne os med tålmodighed. Men der er stadig lidt tid at løbe på med hensyn til at få sået den sidste majs,« siger Brian Søndergaard, planteavlskonsulent hos LandboNord.

I lighed med tidligere år hjælper planteavlskonsulenter over hele landet med indberetninger af dårlig fremspiring i majsen. Formålet er hurtigt får kendskab til, om der er frøpartier med dårlig eller mangelfuld fremspiring.

Faktaboks

Dårlig fremspiring

Formålet med moniteringen: 

  • At gå kendskab til frøpartier med mangelfuld fremspiring - og at afdække om det skyldes dårluig frøkvalitet eller dyrkningsteknik

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle