Kun få bladlus i år

Bekæmpelse af bladlus skønnes nødvendigt i tidligt såede marker med 2-3 pct. angrebne planter

Der er først på ugen fundet op til 5 pct. angrebne planter i vinterbyg og op til 2 pct. i vinterhvede. Angreb af bladlus ligger pt. under niveauet i både efteråret 2014 og 2011 (se figur). Det viser årets 2. optælling af bladlus i planteavlskonsulenternes registreringsnet.

Selvom der er fundet op til 5 pct. angrebne planter i vinterbyg, er det gennemsnitlige angreb kun på 0,7 pct. Mens der i hvede er fundet 0,4 pct. angrebne planter i gennemsnit.

2-3 pct. angrebne planter

Der findes ingen vejledende bekæmpelsestærskel for bladlus i vintersæd om efteråret. Det skyldes, at klimaforholdene resten af efteråret ikke er kendt. Og at antallet af bladlus med virussmitte er ukendt, oplyser landskonsulent Ghita Cordsen Nielsen, Seges.

Hun skønner dog, at bekæmpelse er nødvendigt i tidligt såede marker, hvis der er omkring 2-3 procent angrebne planter. Men sprøjtning bør tidligst foregå fra omkring 3-4 bladstadiet.

Er kornet spiret frem midt i september, vurderes bekæmpelsen aktuel fra omkring første uge af oktober. Dog afhængig af lokalitet.

En engelsk temperaturmodel anbefaler bekæmpelse ved 170 graddage med basis tre grader. Opsummering af graddage sker fra fremspiring, og graddageberegneren findes på www.landbrugsinfo.dk under ”Vejret”.

Bladlus følges ugentligt i registreringsnettet i 33 vinterhvede- og 23 vinterbygmarker, der er tidligt sået (før 15. september) og ligger i milde områder, hvor risikoen for bladlus og havrerødsot er størst.

Faktaboks

Sådan findes bladlus

  • Læg dig ned i marken og se på bladene i modlys
  • Ser du en eller flere mørke pletter på bladene, bør de undersøges nærmere
  • Bladlus kan også sidde på stængler i jordoverfladen

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle