Kun få elever mister praktikpladser

Ny overenskomst med uændret løn under skoleophold giver frafald blandt praktikværter. Men de allerfleste elever vil kunne finde et praktiksted.

»Vi har hørt nogle landmænd sige, at med den nye overenskomst var det blevet så dyrt at have elever, at de ville stoppe med at have elever. Men antallet er lavere, end vi frygtede.«

Det siger Niels Quist-Jensen, der er forstander for Nordjyllands Landbrugsskole. Ud af 60 elever, som netop er sendt i praktik, havde kun syv ikke fået praktikplads ved periodens start, og det er ikke flere end normalt, oplyser Niels Quist-Jensen.

Han roser landbruget for - i forhold til de fleste andre erhverv - at tage ansvaret for uddannelse af de unge meget seriøst, blandt andet ved at tilbyde nok praktikpladser, og det tror han også på vil ske i fremtiden. Også selv om den nye overenskomst pålægger landmanden at betale fuld løn til eleven under uddannelsens skoleophold, svarende til cirka 18.500 kr. om måneden.

»Konsekvensen må være, at de tre parter, nemlig eleven, skolen og landmanden, må gøre endnu mere for, at praktikopholdet har høj kvalitet og er produktivt for både elev og landmand,« siger forstanderen.

»Jeg mener, at eleverne burde være på SU under skoleopholdet og på løn under praktikken. Det ville afværge nogle at de problemer, som vi af og til oplever mellem elev og praktikvært.«

Ønsker SU-lignende ydelse

LandboUngdommen (LU) havde helst set, at fuld løn under skoleopholdene var blevet afløst af en SU-lignende ydelse.

»Vi frygter, at lønnen under skoleopholdet kan koste praktikpladser, selv om landmanden får langt hovedparten refunderet via AUB,« siger LU-formand Svend Nygaard.

»Det skal naturligvis ses i sammenhæng med den løn, som en udenlandsk praktikant skal have, og at der ikke længere gives præmie til praktikværter fra det offentlige.«

Ny refusion for skolehjem

Viceformand Lone Andersen, L&F, advarer imod, at man overdimensionerer problemet, og at nye elever dermed skræmmes væk.

»Det er afgørende, at landmændene tilbyder de nødvendige praktikpladser, hvis landbruget vil have dygtige driftsledere i næste generation,« siger hun.

»Vi vil slås for, at præmien til praktikværter indføres igen. Men der sker også forbedringer. Eksempelvis kan arbejdsgiverne fra i år få refusion fra AUB for deres udgifter til skolehjem svarende til op til 550 kr. pr. uge.«

Faktaboks

Praktik og løn

  • Ny overenskomst mellem GLS-A og 3F indebærer, at landbrugselever skal have fuld løn under skoleophold fra læremester.
  • 70-80 pct. af denne løn refunderes af AUB.
  • Der gives ikke længere præmie til praktikværter

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle