Kurator: Prisen er den rigtige

Selvom naboerne holder sig tilbage, lykkes det alligevel banken at få den rigtige pris for gården, vurderer kurator.

Flere naboer var interesserede, beretter advokat Flemming Jensen, som var udpeget kurator på Eskild Sigs konkurs. Men de holdt sig tilbage.

Flemming Jensen er en af de hyppigst brugte kuratorer inden for landbruget.

»I landbrugskonkurser er det noget, vi ser tit. Det er noget kollegialt: At man lader dem forsøge først. Så enten ægtefællen med hjælp fra en tredjemand eller en investor kan hjælpe dem med at blive på gården,« fortæller Flemming Jensen.

»Selvfølgelig sker det engang imellem, at der er naboer, som er ligeglade,« fastslår han dog.

Han er selv oprindelig uddannet inden for landbruget og udtrykker forståelse for, at der er særlige forhold ved landbruget.

»Som konkursadvokat er landbrugssager meget specielle, fordi det ikke ’kun’ er et arbejde, men et liv. Det er menneskers tilværelse og livsdrøm, der falder fra hinanden. Det farvand skal man kunne operere i. Tingene er ikke sort-hvide,« siger Flemming Jensen.

 

Må vente på tilbud

Når naboerne holder sig tilbage, kan det føre til, at kurator må vente på bud.

»Tidligere var det hollændere, der bød ejendommen op, men dem ser vi ikke så tit for tiden, så det betyder, at der ofte ikke er andre eller få bud, indtil det er afklaret, om den konkursramte selv kan blive på gården,« forklarer Flemming Jensen, kurator på Eskild Sigs konkurs.

Spørgsmål: Betyder tendensen, at salgsprisen på gården presses ned?

»Det vil selvfølgelig være den umiddelbare tanke, at det er til skade for panthaver, men det tror jeg ikke, det er. Det gør bare tingene besværligere. Panthaver og jeg som kurator ved godt, hvad ejendommen er værd, da vi har indhentet en vurdering eller sat ejendommen til salg hos en ejendomsmægler. Så ligger prisen i det prisleje også ved salg til nærtstående til den konkursramte landmand. Det var også tilfældet i denne sag. Der vidste vi meget klart, hvor ejendommen lå prismæssigt, da den var udbudt offentligt til salg. Alternativet kan også være, at kurator og panthaver sælger besætningen, maskiner og ejendom hver for sig, hvis det giver den højeste pris.«

Færre konkurser

I øvrigt er problemet i landbrugskonkurser for tiden, at det ofte er en stor udfordring for køber at få finansieret købet, vurderer Flemming Jensen. Det er altså med til at trække konkurssagerne ud.

De seneste måneder er antallet af konkurser faldet. Først svinebrug og siden kvægbrug har oplevet forbedrede salgspriser.

»Nu saver jeg selvfølgelig min egen gren over, men man kan da have en forsigtig optimisme om, at der ikke er så mange landbrugskonkurser den næste tid. Det er nogle hårde sager, fordi det netop er familier, det rammer.«

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle