Løgene fik en sløj start på året

Det kolde forår sparkede de danske løgproducenter - ja, lige i løgnene, og satte de tidlige løg cirka to uger tilbage i væksten. Det gav plads til ukrudt.

De allertidligste løg fik en hård start på sæsonen, da det kolde vejr i marts og april sendte væksten omkring to uger tilbage og forringede kvaliteten. Og det var uheldigt, da det smeltede sammen med øget priskonkurrence fra resten af EU’s løgproducerende lande, sådan lyder det fra driftsleder på Gyldensteen Gods Axel Villumsen.

”Det har været en udfordrende vækstsæson. Selvom vi lagde løgene tidligt, forsinkede vejret os. Det kolde vejr har også gjort kvaliteten dårligere, og det giver højst sandsynligt også dårligere udbytter,” siger Axel Villumsen. Det smelter sammen med, at sidste sæsons løg, der bliver solgt helt frem til juli, havde uhørt lave priser.

”Specielt i foråret var vi rigtig presset på prisen på grund af, at Rusland har lukket for importen, og det har gjort, at de østeuropæiske producenter skulle finde nye markeder.” Det pressede i en periode prisen på et kg løg ned på 90 øre, hvor produktionsprisen er på cirka 1,50 kr. pr. kg.

Mere ukrudt

Mens løgene lå og forputtede sig i jorden i det kolde vejr i foråret, rejste ukrudtet sig tilsvarende.

»Vi fik sprøjtet mod ukrudt to til tre gange, inden løgene kom op af jorden, og efterfølgende voksede løgene meget langsomt, hvilket betød, at ukrudtsbekæmpelsen bliver meget sværere. Det har kostet mere, og vi har måttet være mere hårdhændede i vores dosering,« siger Axel Villumsen. Men det ser han også som en del af glæden ved at dyrke løg.

»Ingen år er ens, og det er okay. Og specielt med løg, hvor der er så mange forskellige faser. Eksempelvis bruger jeg måske tre timer per hektar hvede, mens jeg bruger op til 20 timer per hektar med løg,« siger han. Løg skal eksempelvis ligge og tørre på markerne i mellem to og tre uger og vendes i mellemtiden, inden de kan skovles ind.

Har forbedret sig

Hos Danmarks største producent af løg vil man dog ikke kalde det en dårlig sæson.

»I løbet af de sidste tre uger har det set bedre og bedre ud. Jeg tror, vi ender med at få middeludbytter. De to hektar, vi har høstet, ser okay ud,« siger Axel Villumsen og tilføjer, at han forventer at høste omkring 50 ton pr. hektar. Og paradoksalt kan de lavere udbytter i år - i forhold til sidste år, hvor man kunne komme op på 80 ton pr. hektar - være en fordel,« fortæller Peder Krogsgård, der er grøntsagskonsulent hos Gartnerirådgivningen.

»Sidste år så vi store udbytter, tidlig høst og lave priser. I år ser det økonomisk bedre ud. Det er jo bedre med 50 pct. højere priser og 20 pct. lavere udbytter,« siger han.

Faktaboks

Gyldesteen Gods

  • Driver 788 hektar
  • Har 222 hektar med løg, og er derved landet største løgproducent
  • 1 hektar med hvidløg

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle