Landbruget slår et slag for bierne

Landbrug & Fødevarer lancerer bi-kampagne rettet mod alle landmænd.

Landbrug & Fødevarer opfordrer landmændene til at gøre en ekstra indsats for de vilde bier. De er i tilbagegang som følge af samfundets udvikling, og med biernes dobbeltrolle som del af en rig og mangfoldig natur og som bestøver af afgrøder i landbruget, er det oplagt, at Landbrug & Fødevarer giver dem en hånd. Det mener direktør for politik og kommunikation hos Landbrug & Fødevarer, Morten Høyer.

»Vi har brug for bierne. Så simpelt er det. Værdien af bestøvningen fra bier og andre insekter er på omkring en halv milliard kroner om året. Samtidig er det vigtigt, at vi viser, at vi leverer på en dagsorden, som styrker natur og biodiversitet. Her er kampagnen god, fordi den ikke koster landmanden ret mange penge, men kan have stor effekt«, forklarer han.

Kampagnen tager udgangspunkt i, hvad den enkelte landmand kan gøre hjemme på sin bedrift, og skal den rykke noget, er det vigtigt, at mange bakker op.

»Vores eksperter i Seges har sammen med universiteterne samlet 10 konkrete anbefalinger til, hvad man som landmand kan gøre. Anbefalingerne spænder vidt, og de færreste kan gøre alt, men alle kan gøre noget«, siger Morten Høyer.

Tankevækkende anbefalinger

At alle kan gøre noget for bierne på bedriften, er Heidi Buur Holbeck, landskonsulent i Seges, helt enig i.

Hun har været en af folkene bag anbefalingerne, som der altså er hentet inspiration til hos forskere og eksperter i andre organisationer.

»Det er første gang, at landbruget kommer med en række konkrete anbefalinger til, hvordan man kan hjælpe bierne på vej. Det har været en meget spændende opgave, og det er tankevækkende, at landmanden kan gøre sin bedrift mere bi-venlig på mange forskellige måder«, fortæller Heidi Buur Holbeck.

De 10 konkrete anbefalinger er i folderen givet karakterer fra 1 til 10 i bi-venlighed. En af de interessante ting ved dem er, at nogle af de mest effektive tiltag ikke kræver den store indsats.

»Der er for eksempel god effekt ved at efterlade dødt ved og lade grene og andet kvas blive liggende tilbage efter beskæring, for eksempel i et læhegn. Man kan også lade døde træer stå og lade være med at fælde gamle træer. Det giver også stort udbytte at undlade at slå vejrabatter, grøfter og græsarealer, når blomsterne blomstrer. Det kræver selvfølgelig, at man er villig til at ’lade det rode lidt’ omkring sin ejendom, men kan man leve med det, så er det rigtig godt for de vilde bier«, siger Heidi Buur Holbeck.

Det tiltag, der rykker mest, er dog at tage godt vare på de eksisterende naturarealer.

»Hvis man går ind og plejer for eksempel et overdrev, en eng eller et hedeareal, så der er blomster gennem hele sæsonen, er det noget, der virkelig er effektivt«, siger Heidi Buur Holbeck.

’Pokkers vigtigt’

En af de landmænd, der allerede er særdeles godt i gang med de bi-venlige tiltag, er Kurt Jørgensen, som driver en bedrift med ammekøer ved Brønderslev.

Han synes, det er en god idé at brede kendskabet til bi-venlige initiativer ud.

»Det er pokkers vigtigt, at landmænd ved noget om naturens gang, så det er et fint initiativ, Landbrug & Fødevarer har taget«, siger Kurt Jørgensen.

Han kan allerede nu selv sætte kryds ved stort set alle anbefalingerne i den nye folder.

»Ja, det meste har jeg vist gjort i et eller andet omfang. Jeg har bare som eksempel sørget for at plante blomstrende træer og buske, der blomstrer i forskellige årstider, så forskellige bi-arter får glæde af det. Jeg har også plantet blomsterstriber, hvor bierne er«, fortæller Kurt Jørgensen, som ikke er i tvivl om, at indsatsen har effekt.

»Det er jo noget, som jeg interesserer mig en smule for, og det er helt tydeligt, at det giver resultater, men det er selvfølgelig rart at få bekræftet fra forskerne, at det, vi laver, giver mening«, lyder det fra Kurt Jørgensen.

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle