Landbruget vil finde flere forskelle

Sammenligning mellem tre gårde i Danmark, Tyskland og England viser nogle store forskelle i rammevilkår. Men danske landmænds rammevilkår bør beskrives meget mere, mener landbruget.

Det er fint, at man nu kan se, at der er store forskelle i rammevilkårene for en dansk og tysk svineproducent.

Men analysen bør udvides betragteligt, når regeringen nedsætter sin natur- og landbrugskommission.

Sådan lyder reaktionen fra landbruget.

»Fødevareøkonomisk Institut har taget nogle eksempler ud, hvor de beskriver, at der er nogle konkurrenceulemper. Det er udmærket. Men det er meget få eksempler, og hvis det skal være grundlaget for en kommissions arbejde, så må vi sige, at der stadigvæk mangler en del arbejde at blive gjort. Særligt case-analyserne i rapporten er et godt element i rapporterne, da de har mulighed for at forholde sig til udfordringer her og nu frem for mere historiske analyser,« siger Landbrug & Fødevarers cheføkonom Leif Nielsen.

Hvad koster ekstra miljøindsats?

Leif Nielsen efterlyser, at man får undersøgt, hvad Danmarks miljøindsats bl.a. i form af diverse vandmiljøplaner koster landbruget sammenlignet med de miljøudgifter, som landmænd i landene omkring os har.

»Det er væsentlig at få afdækket, hvad det rent faktisk koster at indføre mere miljøregulering i Danmark. Det er ikke dækket af den her rapport. Men rapporten viser, at danske landmænd klart har nogle ulemper i den nuværende kvælstofregulering,« siger han.

L&F: Løn skal følge produktivitet

Leif Nielsen er ikke overrasket over, at danske landmænd har højere gæld end sine konkurrenter og skal betale højere lønninger.

Når man har dyr arbejdskraft er incitamentet til at købe dyr teknik ¿ eksempelvis malkerobotter - der kan erstatte arbejdskraften højere.

Desværre har højere lønninger ikke udviklet sig parallelt med, at danske landmænd har fået mere produktivitet ud af arbejdskræften, viser rapporten.

»Det er et dokumenteret faktum, at vores lønkonkurrenceevne er forværret med 20 til 25 procent til de nærmeste lande som Tyskland, Sverige, England, Frankrig og Holland. Vi har haft en lavere produktivitetsudvikling og en højere lønudvikling. Det er et faktum ikke bare for dansk landbrug, men for hele den danske økonomi. Det bliver vi nødt til at få vendt i løbet af lang årrække,« siger han.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle