Landbrugets indtjenings-situation er kaotisk

Det er for lille en del af kagen, der ender hos landmanden, til, at han kan bære risikoen, mener Niels Rasmussen.

Niels Rasmussen, formand for Centrovice, talte dunder til både landmænd, virksomheder og ikke mindst politikere i sin beretning på generalforsamlingen onsdag aften. En beretning, der fokuserede meget på landbrugets økonomi og indtjening.

»Jeg er nødt til at være realistisk. Landbruget er i en kaotisk indtjeningssituation, hvor det økonomiske fundament forsvinder,« sagde han.

Niels Rasmussen pegede blandt andet på ruslandskrisen som synliggør, hvor stor en risiko landmænd løber, fordi politiske kriser kan resultere i store prisdyk.

»Vi må vænne os til, at priserne svinger, men det betyder også, at der skal være perioder, hvor vi har en væsentligt bedre indtjening, end hvad tilfældet er,« sagde han.

Inden for svineproduktion har der været hæderlige perioder, men man skal mere end ti år tilbage i tiden for at finde tidspunkter, hvor svineproducenter skovlede penge ind, så de havde noget at stå imod med.

Han pegede på, at virksomhederne skaber god værditilvækst i forarbejdningsleddet. Men det er nødvendigt, at en større del ender hos landmanden.

»Vi kan ikke nøjes med at indkassere risikoen,« sagde han.

Politisk uansvarlighed

Formanden understregede også, at både landmanden, andelsselskaberne og politikerne må stramme sig an.

»Vi må gøre os ekstremt umage alle sammen.«

Politikerne bærer et stort ansvar for landbrugets situation, fordi de bestemmer rammevilkårene, men de taler med to tunger.

»Statsministeren og vækstministeren sætter landbruget og fødevarevirksomhederne på vækstdagsorden. Men der er ingen sammenhæng i tingene, når fagministrene laver regler, der kvæler os,« understregede han.

Vand- og naturplanerne, der blev fremlagt før jul, rammer landbruget på Fyn ufattelig hårdt og vil få katastrofale følger for landbruget, hvis de bliver vedtaget, som de ser ud i dag.

Hvis Fyn skal nå målet om at reducere udledningen af kvælstof fra rodzonen med det sædskifte, der er i dag, skal halvdelen af Fyn braklægges.

»Det er voldsomt frustrerende, og det er ufatteligt, at miljøminister Kirsten Brosbøl kan få lov at foreslå sådan noget, men hun ved jo nok ikke, hvad det er, hun gør,« fastslog Niels Rasmussen.

Til gengæld er den slags forslag benzin på bålet i et erhverv, hvor indtjeningssituationen i forvejen er kaotisk, mener han.

Faktaboks

  • Medlemmer: 1.520 
  • Omsætning: 97 mio. kr. 
  • Resultat efter skat: minus 695.000 kr. 

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle