Landbrugets Kulturfond binder land og by bedre sammen

Land- og bybefolkningen har brug for at forstå hinanden. Kultur, formidling og fortællinger fra landet skal bidrage til at opnå målet.

Strukturudviklingen i landbruget og folkevandringen fra land til by har gjort erhvervet fremmed for store dele af befolkningen, som kun kender til livet som landbo og aktiv landmand gennem medierne og måske et besøg på Åbent Landbrug.

Vigtig mission

Netop at sikre bedre forståelse mellem det moderne landbrug og bybefolkningen er den fornemste opgave for Landbrugets Kulturfond. Det fortæller Bent Claudi Lassen, der er fondens formand, og som tidligere har bestridt en lang række tunge tillidshverv, blandt andet som vicepræsident for Landbrugsraadet og formand for Danske Slagterier.

»Landbrugets Kulturfond har en vigtig mission ved, gennem kulturen, at fortælle historierne om landbruget og landlivets mange facetter, og på den måde bygge bro mellem by og land. Det moderne landbrug og livet på landet er innovativt og mangfoldigt, og det er blandt andet den fortælling, som vi i Landbrugets Kulturfond arbejder for at brede ud, så vi kan styrke sammenhængskraften og forståelsen. Land og by skal ikke være modsætninger, men respektere og forstå hinanden, og det skal fonden bidrage til at understøtte,« siger Bent Claudi Lassen.

Værdi til samfundet

Det økonomiske fundament til fonden, som blev oprettet i 1982, kom gennem donationer fra to tidligere medarbejdere i landbrugets organisationer. I 2019 modtog fonden en større millionarv fra en sønderjysk landmand. Det giver mulighed for at støtte flere formål og sætte aktiviteter i gang. Typiske aktiviteter for Landbrugets Kulturfond er at støtte bogudgivelser og arrangementer i bredeste forstand, der binder land og by sammen.

»Vi belønner også initiativer og indsatser, som bidrager til forståelsen på tværs af landet. Blandt andet har vi for nyligt uddelt prisen ”Et skulderklap” til den anmelderroste spillefilm Onkel. Filmen foregår på et sønderjysk landbrug, som en ung kvinde passer sammen med sin invalide onkel. Et andet skulderklap gik til Thomas Guldbæk, som fik det for sit arbejde med madkultur og formidling på det bornholmske madkulturhus Gaarden,« fortæller Bent Claudi Lassen.

I 2020 er en af de store aktiviteter en konkurrence for billedkunstnere om ”Nutidslandskaber og de mennesker og redskaber, der former dem”. På grund af coronakrisen er en stor international kongres for landbrugs- og fødevarejournalister til sommer aflyst. Den skulle også være støttet af fonden.

Bent Claudi Lassen understreger, at arbejdet i fonden ikke handler om at hænge fast i en længst svunden kultur, men at understøtte de bedste og mest værdifulde elementer, som stadigt er levedygtige og giver værdi til samfundet.

»Landbokulturen er meget bærende for den måde, som vi forstår og lever vores liv på i Danmark. To helt centrale omdrejningspunkter i form af højskolebevægelsen og andelsbevægelsen er rundet af den kultur. Det er jo et unikt dansk fænomen, at det stadig i dag er landmændene, der sidder for bordenden i de store fødevarevirksomheder, selv om de er meget store koncerner. Fællesskabet er stadig vigtigt for den moderne landmand, men skal naturligvis løbende tilpasses,« siger Bent Claudi Lassen.

Bedre forståelse

Han glæder sig over, at forståelsen mellem land og by i disse år ser ud til at blive bedre. De hårde konfrontationer er blevet færre, og landbruget er blevet bedre til at fortælle omverdenen om de mange nuancer i erhvervet.

»Det går den rigtige vej i disse år. Grøfterne er blevet mindre dybe, er jeg overbevist om. Landbruget får bedre demonstreret og kommunikeret, hvor bredt vi favner. Det gælder, når vi fortæller, at EM og VM i fodbold spilles på dansk græs, at dansk landbrug producerer fødevarer, der klima- og miljømæssigt er blandt de bedste, og at vi er verdensførende på økologi. Et andet godt eksempel er L&F’s udspil med Danmarks Naturfredningsforening om at udtage jord. Det er med til at skabe en bedre forståelse for os og vores erhverv,« mener Bent Claudi Lassen.

Faktaboks

Landbo-kultur:

  1. Forståelse: At sikre bedre forståelse mellem det moderne landbrug og bybefolkningen er den fornemste opgave for Landbrugets Kulturfond.
  2. Bred indsats: Fonden støtter kultur bredt. Eksempler fra de seneste år tæller magasinet for 100-års jubilæet for de danske landbrugsorganisationer, diverse bogudgivelser og konferencer. 
  3. Billedkunst: Blandt 2020’s højdepunkter er en billedkonkurrence om danske nutidslandskaber. 

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle