Landmands-engle på to hjul

Gårdejer Viggo Hansen kører på motorcykel så ofte som muligt og arrangerer motorcykelture for andre landmænd.

Nærmest svævende over asfalten kommer en hel flok landmænd kørende i fuld fart over en af de fynske bakker.

En enkelt frugtavler har sneget sig ind, men ellers er de en blandet skare af kvæg-, plante- og svineproducenter. Selv om de har travlt i mark og i stald, har de 13 landmænd taget en onsdag aften ud af kalenderen og kørt på en social motorcykeltur med landboforeningen.

Sociale bikers

Torben Bang, formanden for LandboFyn - som nu er en del af Centrovice, ønskede sig et kørekort i fødselsdagsgave for snart fem år siden. Det blev startskuddet for motorcykelkulturen i LandboFyn. Viggo Hansen tilsluttede sig Torben Bang, og flere fulgte dem i kølvandet.

"Det er en drengedrøm for mig at køre på motorcykel. Derfor købte jeg en motorcykel den samme dag, som jeg fik kørekortet," fortæller 51-årige Viggo Hansen.

Sidste år arrangerede Torben Bang og Viggo Hansen for første gang motorcykelture, hvor alle er velkomne - landmænd eller ej.

Viggo Hansen kan meget bedre lide at køre i flok end at køre alene.

"Det er sjovt at mødes på en anderledes måde. Selvom vi både snakker om landbrug og om vores familier, så er motorcyklerne vores fælles interesse," forklarer han.

I år har landmændene allerede været på én tur, hvor 23 motorcykler indtog vejen. På denne anden tur 25. juni er feltet dog reduceret til 13 motorcykler, da der er skarp konkurrence fra aftenens tv-transmitterede EM-kamp. Turen går fra LandboFyn over Svanninge bakker og slutter med et fagligt gårdbesøg.

Englene får skæve ideer

Trods attitude og lædertøj kører de 13 landmænd som de rene engle. Måske har de derfor snakket om at få et rygmærke med påskriften 'Farmers Angels'. Ordene klinger godt og skaber indre billeder af engle, rockere og landmænd.

"Navnet blev skabt for sjov til en LandboFyn-julefrokost for nogle år siden. Vi har grinet meget af det siden, men jeg synes, det kunne være skægt, hvis vi fik sådan et rygmærke," siger Viggo Hansen. I hverdagen bliver han også nødt til at være kreativ for at få tid til motorcyklen.

"Jeg har 200 hektar og 300 jerseykøer, så nogle gange er der ikke tid til motorcyklen. Men det handler om at være lidt kreativ og prioritere. I den her uge har jeg f.eks. været af sted fire gange," siger Viggo Hansen.

Ingen motorcykel-jantelov

Der er stor forskel på, hvilke motorcykler landmændene viser frem. Viggo Hansens motorcykel, en to år gammel Suzuki Intruder VZR1800, købte han for 185.000 kroner for halvanden måned siden. Andre kører på motorcykler til en tiendedel af det beløb.

"Jeg har kigget på en ny motorcykel i et års tid. Den her er tæt på at være den ypperste motorcykel, jeg kan forestille mig. Jeg vil dog rigtig gerne eje en Harley," siger Viggo Hansen med et smil.

Den ny motorcykel får en helt anden opmærksomhed end den gamle.

"Folk kigger anerkendende efter mig, når jeg kommer kørende. Hvis du har en flot bil, er du en blærerøv, men hvis du har en flot motorcykel, er det en helt anden sag," siger Viggo Hansen.

30. juli holder LandboFyn næste motorcykeltur i de fynske bakker.

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle