Lavt protein i korn koster 10 øre pr. foderenhed

Kraftigt fald i kornets proteinindhold koster 20 kr. pr. slagtesvin.

En slagtesvineblanding med 130 g fordøjeligt råprotein er i løbet af de sidste 20-25 år blevet 10 øre dyrere pr. foderenhed, fordi kornets proteinindhold er faldet kraftigt.

»Indholdet i hvede er faldet fra 11,5 til 8,9 procent siden 1989,« forklarer Niels Morten Sloth, VSP.

Indholdet i byg er faldet endnu mere, fra 11,4 i 1989 til 8,4 procent i år.

Det lavere indhold har den konsekvens, at hvor en slagtesvineblanding i 1989 kun skulle indeholde 13 procent sojaskrå for at have et indhold på 130 g fordøjeligt råprotein, skal den i 2012 indeholde en halv gang mere, nemlig 19,4 procent.

»Med en pris på sojaskrå på 370 kr. slår det igennem med 10 øre pr. foderenhed,« forklarer Niels Morten Sloth.

For lidt kvælstof

Chefkonsulent Leif Hagelskjær, Centrovice, peger på to forklaringer på det faldende proteinindhold.

»For det første har de reducerede kvælstofnormer betydning. For det andet har hvededyrkningen bredt sig til arealer, hvor andre afgrøder nok vil gøre det bedre,« siger Leif Hagelskjær.

Jordens tomme kvælstofpuljer kan blandt andet ses i de magre efterafgrøder.

»Der er ganske enkelt ikke noget kvælstof i jorden de kan vokse af,« siger chefkonsulenten.

Han opfordrer også til at overveje sædskiftet og til at svineproducenter dyrker rug fremfor hvede på de lettere jorde.

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle