L&F-direktør: Karen Hækkerup var 14 dage fra at fjerne randzonerne

Morten Høyer afslører på falderebet, at han som rådgiver for daværende fødevareminister Karen Hækkerup (S) sammen med ministeren var tæt på at få de engang så forhadte randzoner fjernet. Men så fik hun et nyt ministerium.

Nu mangler du bare tobak og våben«, lød en kæk kommentar til Morten Høyer, direktør for Politik og Kommunikation i Landbrug & Fødevarer, da det rygtedes, at han efter fem år i landbrugets tjeneste forlader Axelborg for at blive direktør i DVCA, brancheorganisation for kapitalfonde o.a..

Anekdoten har han selv fortalt. Den vakte behersket moro hos de lyttende landmænd. Men den slog på ingen måde skår i den gode stemning, som Morten Høyer har formået at skabe om sin person i de fem år, der er gået, siden han i 2014 kom med Karen Hækkerup til Axelborg som det tynde øl.

»Hvad er historien bag, at du kom med?«

»Jeg blev taget med. Karen sagde til Martin (Merrild, red.) at hun syntes, det ville være en rigtig god idé, hvis jeg kom med til L&F. For at få det bedste ud af hende, fordi vi kendte hinanden så godt. Det sagde han ja til. Men det var da en mærkelig måde at komme ind på«.

Kendte L&F-ledelse

»Hvor meget kendte du til Landbrug & Fødevarer?«

»Jeg kendte Martin Merrild og Lars Hvidtfeldt ganske godt fra de fire måneder, jeg var rådgiver for Karen i Fødevareministeriet. Jeg var i den rolle i tæt dialog med landbrugets repræsentanter, bl.a. om randzonerne. Vi sagde: Vi har ikke mange penge, men hvad generer jer allermest, og hvad vil I blive allergladest for, at vi gør noget ved? Så pegede de på randzonerne. Vi fandt faktisk en løsning på, hvordan det kunne gøres, også i forhold til det kvælstof, der så manglede. Karen og jeg var på rundtur hos de andre ministre og til SF og Radikale for at få opbakning, og vi havde det i Økonomiudvalget. Havde vi haft 14 dage mere, er jeg ret sikker på, vi havde fået fjernet randzonerne. Men så blev hun justitsminister, og Dan Jørgensen overtog arbejdet. Så blev det til, at man afskaffede halvdelen, og det var jo også fint nok«.

Landmænd ikke SÅ liberale

»Var det et kulturchok som socialdemokrat at komme til det liberale landbrugs højborg?«

»Overhovedet ikke. For det første er landbruget altså ikke særlig liberalt. Jeg har endnu ikke hørt nogen i bestyrelseslokalerne råbe på, at vi skal sætte topskatten ned. Der er en udpræget lighedstankegang blandt landmænd og en stor solidaritet i forhold til dem, der har det svært. Og han, der har haft overskud i de gode år, siger det ikke særlig højt. Det minder bare utroligt meget om det, jeg kommer fra. Jeg kan faktisk overhovedet ikke se, hvorfor socialdemokrater og landbruget skulle være uenige. I alt fald ikke de vækstorienterede socialdemokrater, som jeg selv tilhører«.

Som et politisk parti

»Hvad var dit første indtryk af Axelborg«?

»Igen: Det, jeg bed mest mærke i, var, hvor meget L&F minder om det, jeg kom fra. På primærsiden er L&F en forening, og den fungerer på mange måder som et politisk parti: Man har sine delegeretmøder ude i landet, hvor folk er oppe at sige noget, præcis som partikongresserne. Det daglige liv på Axelborg minder om Christiansborg: Dagsordenerne flyver ind fra højre og venstre, så er der en partileder, der mener noget, så er der en ordfører, der mener noget andet. Som medarbejder skal du have det hele til at hænge sammen og få hjulene til at dreje rundt i den store maskine. Derfor har jeg i høj grad også kørt mit arbejde, som jeg ville gøre det på Christiansborg. Og de medarbejdere, jeg har rekrutteret, har været folk, som ’kan’ Christiansborgs logikker. De er gode lobbyister, og de forstår, hvordan det fungerer her på Axelborg«.

Politisk tænkning

»Hvad har du tilført Landbrug & Fødevarer«?

»Noget mere politisk tænkning, og måske især to ting: At vi er blevet mere tydelige over for vores medlemmer, så de kan se, at vi kæmper for dem. Bl.a. har vi prøvet at være lidt skarpere over for »Østerbro og omegn«. Hvis vi har syntes, DR behandler os uretfærdigt, har vi sagt det. Under mig har vi nok haft en del mediebashing, som vi ikke har haft tidligere«.

»Det andet, jeg er meget glad for, er, at vi tidligt fik lavet analysen, at landbruget ikke længere kan basere sin legitimitet på arbejdspladser, når arbejdsløsheden rasler ned.

At vi så sagde: De fremtidige gevinster for interessevaretagelse for det her erhverv ligger i det grønne! Vi satte os ned og sagde: verden bevæger sig den her vej, og vi skal bevæge os med. Derfor fik vi hele klimavisionen, samarbejdet med Danmarks Naturfredningsforening, naturpolitikken, hvor vi selv byder ind«.

»Landmændene har taget pænt imod kursskiftet«?

»Jeg tror, de har nået et punkt, hvor de ikke orker blive skældt mere ud. Nu oplever de at blive fremhævet for noget positivt. Men landmænd er et meget konkret og naturvidenskabeligt folkefærd, så selvfølgelig er der samtidig en stor frustration i, at vi ikke præcis ved, hvordan vi når i mål«.

Faktaboks

Morten Høyer (45) - Blå Bog

  • 2014-2020: Direktør i Landbrug & Fødevarer, i de sidste to år medlem af direktionen og direktør for Politik & Kommunikation. 
  • 2011-2014: Særlig rådgiver for Karen Hækkerup i hendes tre ministerperioder som social-og integrationsminister, fødevareminister og justitsminister.
  • 2006-2011: Politisk rådgiver i Socialdemokraternes Analyse- og informationsafdeling.
  • 2005: Kandidat i forvaltning fra RUC. 
  • Fra Esbjerg, også uddannet folkeskolelærer.

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle