L&F: Eksporten til Kina kan tredobles

Danmarks eksport af landbrugsprodukter til Kina kunne tredobles på fem år, hvis landbruget havde bedre rammevilkår, mener Landbrug & Fødevarer.

Landbrugseksporten til Kina stiger med ca. 20 procent om året, og der er et kæmpe potentiale for at øge eksporten endnu mere i de kommende år. Det viser et notat, Landbrug & Fødevarer har lavet i anledning af, at Kinas præsident, Hu Jintao, kommer på besøg her i landet.

Hvis væksten og udviklingen i Kina fortsætter i samme tempo som hidtil, vil Danmark med en uændret markedsandel have potentiale til at øge landbrugseksporten til 35 mia. kr. i 2017, forklarer analytiker Andreas Krabbe Enghoff, Landbrug & Fødevarer. Det vil kunne skabe beskæftigelse for op til 30.000 personer.

45 procent af eksporten

Landbruget står for ca. 45 procent af Danmarks samlede eksport til Kina, der ventes at nå op på 27,5 mia. kr. i år. Ifølge notatet vil der være potentiale for en fordobling af eksporten til Kina i 2017.

Selv om efterspørgselen til den tid vil være til stede, er det dog langt fra ensbetydende med, at Danmark kan udnytte dette potentiale med de nuværende rammevilkår, understreger Andreas Krabbe Enghoff.

Det vil ganske enkelt være svært at få lov til at udvide produktionen så meget, som der vil være behov for for at efterkomme den kinesiske middelklasses stigende efterspørgsel efter forædlede fødevarer af høj kvalitet.

11 mia. kr. i 2011

I 2011 eksporterede Danmark landbrugsprodukter for knap 10 mia. kr. til Kina, og dertil kom agroindustriens eksport på godt en mia. kr.

Den største eksportartikel til Kina i 2011 var minkskind, der udgjorde 7,5 mia. kr. Dernæst kommer biprodukter fra svineproduktionen som ører, tæer, haler, hoveder og nyrer. Danmark eksporterer desuden svinekød og mælkekonserves til Kina.

Gælder ikke for DC

Hos Danish Crown tegner der sig et noget andet billede.

"Vi tror ikke på en fordobling eller tredobling af eksporten til Kina på fem år. Det gælder ikke for os," siger underdirektør Søren Thinggaard.

"Vi har vores Kinavarer, hvor vi allerede sender alt, hvad vi har, til Kina. Til gengæld tror vi på en pæn vækst på dyrere produkter som svinekød, helt bestemt," siger Søren Thinggaard.

Adm. direktør Kjeld Johannesen ventes allerede i denne uge at underskrive en aftale med Kinas største kødselskab Shineway om at aftage 20.000 ton svinekød i stedet for de 3000 ton, der allerede var aftalt. Det kinesiske selskab ønsker at importere råvarer, hvor kvaliteten og sikkerheden er meget høj.

»I dag har vi som eksportvirksomhed direkte adgang til det kinesiske marked, fordi vi har en fødevaresikkerhed i verdensklasse. De seneste års fødevareskandaler i Kina har skabt nogle enorme krav til sikkerhed, og dem kan vi leve op til,« siger Kjeld Johannesen i forbindelse med aftalen.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle